Na korak od odluke

Borba protiv steriliteta: Pomera se starosna granica za vantelesnu oplodnju

Na ovu ideju došlo se na jednom od sastanaka ove komisije kada se raspravljalo o tome da li povećati broj pokušaja oplodnje ili povećati starosnu granicu
Vesti
04:56h Autor:
Borba protiv steriliteta: Pomera se starosna granica za vantelesnu oplodnju
Foto: Profimedia

Srbija je na korak do odluke da poveća starosnu granicu za vantelesnu oplodnju, koju finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, sa sadašnjih 40 na 41 godinu.

U većini zemalja u regionu, pa i u inostranstvu ova granica je odavno pomerena, pa tako u Sloveniji ženama država plaća vantelesnu sve do 43 godine čak šest pokušaja. Slično je i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji. U Srbiji je, međutim, novac uvek ograničavajući faktor, pa tako i mogućnost da ženama nakon 40 godine dražava pomogne da postanu majke.

Da bi se ova ideja sprovela u delo potrebno je mišljenje stručnjaka, koji čine Republičku stručnu komisiju za VTO pri Fondu.

Polovina lekara zagovara ideju da se ova granica pomeri i da se svima da podjednaka šansa, dok druga polovina ipak smatra da je uspešnost oplodnje preko 40 godina svega 18 odsto i da je to onda uzaludno.

Na ovu ideju došlo se na jednom od sastanaka ove komisije kada se raspravljalo o tome da li povećati broj pokušaja oplodnje ili povećati starosnu granicu. Tada je odlučeno da treba povećati broj pokušaja, pa tako sada država plaća tri puta, a da se na nekom od narednih stastanaka razmatra pomeranje starosne granice za vantelesnu oplodnju.

Poruka Seke Aleksić svim ženama: Ne čekajte da vam otkuca biološki sat!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prof. dr Ivan Tulić, jedan od članova Republičke stručne komisije objašnjava da je ipak mišljenje većine članova da žene i do 45 godine mogu da učestvuju u programu vantelesne, ali da je novac najveći problem.

"Istina je da smo o tome razgovarali na sastanku i razmatrali tu opciju. Suštine je da ukoliko žena koja je starija od 40 godina i ima hormonalni status u granicama normale, kod nje ima svrhe raditi podpomognutu oplodnju. Naravno da granica treba da se pomera, da nije tačno da žene preko 40 godine nemaju šanse za trudnoću. Nije nam cilj da iakoga ograničavamo, ali je pitanje da li finansijski možemo sve to da pratimo", objašnjava Tulić.

Sterilitet je sve prisutniji problem mnogih parova, i to nezavisno od starosne grupe. Istraživanja su pokazala da čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, i da se u 40 odsto slučajeva uzrok problema pripisuje muškarcu, isti toliki procenat ženi, dok kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba para. Zbog toga što država plaća samo tri pokušaja, dok su žene ograničene starosnom granicom, mnogi parovi su primorani da oplodnju rade privatno ili u inostranstvu, za šta im je potrebno od 2.000 do 5.000 evra.

Manekenka šokirala javnost: Sama izabrala pol nerođenog deteta! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs