Pravoslavna crkva slavi

Vidovdan, jedan od najvažnijih datuma za Srbe: Pravi vernici danas nikako neće raditi ovo!

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i propast srpskog carstva
Vesti
17:50h Autor:
Vidovdan, jedan od najvažnijih datuma za Srbe: Pravi vernici danas nikako neće raditi ovo!
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetom mučeniku knezu Lazaru i Svetim srpskim mučenicima, koji je u narodu poznat kao Vidovdan.

Vidovdan je nepokretni praznik koji se uvek praznuje 28. juna, a u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i propast srpskog carstva.

Vidovdan, praznik Svetog cara Lazara: Dan kada se dešavaju čudesna isceljenja!

Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu, veći i po zadužbinarstvu jer je za života izgradio mnoge manastire i crkve.

Knez Lazar Hrebeljanović, rodom iz Prilepca kod Novog Brda, bio je jedan od plemića cara Dušana. Posle smrti Dušanovog sina cara Stefana Uroša, patrijarh Jefrem krunisao ga je za srpskog cara.

Vladao je od 1371. do 1389. godine i proglasio se za "gospodara svih Srba". Posle smrti cara Uroša, kneza Lazara je patrijarh Jefrem krunisao kao srpskog cara. Za suverenog vladara svih Srba smatrala ga je i Carigradska patrijaršija.

Kad putujete na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom: Ponesite samo ovo i ne brinite!

Posle Kosovskog boja telo cara Lazara sahranjeno je u Prištini, a potom preneto u njegovu zadužbinu - manastir Ravanicu kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. Za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine telo mu je preneto u Beograd, odakle je 1988. godine premešteno ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Caru Lazaru u zasluge se pripisuju i slanje izaslanstva sa monarhom Isaijom u Carigrad sa molbom da se skine anatema sa srpskog naroda, obnova manastira Hilandara i Gornjaka, ktitorstva nad mnogobrojnim crkvama i manastirima, kao i otpor turskim osvajanjima.

Na ikoni knez Lazar se predstavlja u carskoj odori, u levoj ruci drži svoju odsečenu glavu, kao simbol mučeničke smrti, a u desnoj krst.

U srpskom narodu Vidovdan je i dan žalosti, pa vernici danas nikako ne treba da prave slavlja, igraju i pevaju.

Počeo Petrovski post: Najkraći od svih, traje do 12. jula!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs