Mesečna vremenska prognoza

Vreo, ali nestabilan jul: Temperature do 38 stepeni, moguća pojava tornada!

Do kraja juna temperature će se kretati oko 30. podeoka, sa lokalnom pojavom kiše
Vesti 27.06.2016. - 13:10h Autor: Kurir
Foto: Thinkstock

Za kraj juna, ali i ceo jul meteorolozi u Srbiji najavljuju promenljivo vreme, pa nas tako očekuju i vreli letnji dani sa paklenim temperaturama do 38 stepeni, ali i pljuskovi, olujni vetar, a moguća je i čak pojava tornada!

 

"Posle nekoliko tropskih dana, meteorolozi Republičkog hidrometeorloškog zavoda već za danas najavljuju vremenske nepogode sa pojačanim vetrom, obilnijim pljuskovima i pojavom grada.

 

"Severne i zapadne krajeve prvo će zahvatiti nevreme. U Beogradu padavine su potencijalne i manje izvesne nego u ostalim krajevima", kažu u RHMZ.

 

Do kraja juna temperature će se kretati oko 30. podeoka, sa lokalnom pojavom kiše, ali nas već početkom jula očekuju temperature i do 38 stepeni! Temperature će se kasnije tokom meseca stabilizovati i kretati u okviru prosečnih vrednosti za ovo doba godine, ali meteorolozi upozoravaju da može doći do pojave tornada ili takozvane pijavice, nalik onoj koja se stvorila u Pančevu pre nekoliko dana.

 

"Očekuje nas klasično letnje vreme, nestabilno popodne sa pojavom pljuskova i grmljavinom, ali neće biti većih količina padavina. Tornado kao što je bio u Pančevu može svako jutro da se desi! Međutim, to nije bio pravi tornado, jer da je jeste, od Pančeva ništa ne bi ostalo. Mogu da se dese opasnije stvari, kao u selu Šopići 2014. godine, kada je tornado išao preko Dunava i podigao šleper od 400 tona", kaže meteorolog Časlav Stanojević i objašnjava:

 

"Možemo da očekujemo pojavu kao u Šopićima, ali to nije nimalo naivno, to su superćelijske oluje koje se zovu "iz babinog budžaka". To može da se desi, ali zavisi od raznih termodinamičkih uslova. Međutim, mislim da nećemo imati ovako dramatične nepogode, u narednih nekoliko dana sigurno ne, već samo kratkotrajne pljuskove koji će najviše uticati na poljoprivredne useve", zaključio je on.

 

Počeo Petrovski post: Najkraći od svih, traje do 12. jula!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...