Pravoslavna crkva slavi

DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Dan kada treba tražiti oproštaj grehova i lek za bolesti!

I na ovaj dan okitite kuću cvećem, i ostavite teže poslove za sutra

Vesti
10:08h Autor:
DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Dan kada treba tražiti oproštaj grehova i lek za bolesti!
Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. juna slave treći dan praznika Trojice - Duhovski utorak.

Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića i slavi se tri dana. Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posećuje istoimene manastire i traži oprost grehova ili lek za bolesti.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu. U istočnoj Srbiji, uoči, na dan i posle Svete Trojice, Vlahinje imaju pojačanu vančulnu percepciju i tada proriču, baju vodicu za skidanje čini i spravljaju biljne meleme za uspeh i blagostanje.

Duhovi se obeležavaju 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju "rođendan" Hrišćanske crkve i predstavljaju silazak svetog duha na apostole. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedelja.

Na Duhove se pod u hramovima pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče još pd prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs