Tuga

Nasilje u porodici: U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena

Mora se znati da ako u sistemu ima propusta, ko je individualno odgovoran, koji socijalni radnik, koji policajac. To je jedan od uslova da se nasilje zaustavi pre nego što eskalira i način da se smanji broj žrtava, istakla je Brankiva Janković
Vesti
11:28h Autor:
Nasilje u porodici: U Srbiji od početka godine ubijeno 11 žena
Foto: Shutterstok

Od početka godine u porodičnom nasilju u Srbiji stradalo je 11 žena, dok su u 2015. godini ubijene 34 žene, saopšteno je danas na panel diskusiji Šta država čini u borbi protiv porodičog nasilja, koja je organizovana u Beogradu.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković rekla je da je nasilje u porodici u Srbiji izuzetno rasprostranjeno i dodala da je to jasno, iako nije moguće kontinuirano pratiti koliko je rašireno rodno zasnovano nasilje, jer statistika ne razvrstava podatke o žrtvama i počiniocima prema tipu odnosa, srodstvu i drugim parametrima.

"Ne postoji značajnija životna tema, niti životniji problem od toga kako sprečiti nasilje i kako sačuvati život u sopstvenoj kući u porodici. Za mene je to tema broj jedan. U Srbiji još ne postoji jedinstveni način redovnog i sistematskog evidentiranja, dokumentovanja i obrade slučajeva nasilja u porodici", navela je Janković.

Ona je dodala da u Srbiji nije moguća "urgentna akcija od trenutka kada se prijavi nasilje" i dodala da je to od suštinskog značaja za sprečavanje dalje eskalacije nasilja i moguće tragedije.

Poverenica je rekla i da je potrebno insistirati na individualnoj odgovornosti.

"Mora se znati da ako u sistemu ima propusta, ko je individualno odgovoran, koji socijalni radnik, koji policajac. To je jedan od uslova da se nasilje zaustavi pre nego što eskalira i način da se smanji broj žrtava", rekla je ona.

Janković je istakla da je potrebna adekvatna i dosledna politika kažnjavanja počinilaca, kako bi se smanjile mogućnosti da ponovi krivično delo.

Gagi Đogani pretukao suprugu: Zbog nanošenja teških telesnih povreda zadržan u policiji

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs