Ne propustite priliku

Danas je početak leta i Svetski dan muzike: Evo gde sve možete da uživate u bogatom programu!

Kao i svake godine na ovaj praznik priređeni su mnogobrojni koncerti u salama, parkovima i na trgovima srpske prestonice
Vesti
23:26h Autor:
Foto: Shutterstock

Za stanovnike severne Zemljine hemisfere danas je počelo leto. Najtoplije godišnje doba počelo je 34 minuta posle ponoći. Danas je, inače, najduža obdanica i najkraća noć, budući da je sunce izašlo u 4.52 sati, a da će zaći u 20.28 sati, rečeno je za Tanjug u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković". Obdanica će danas tako trajati 15 sati i 36 minuta. Leto traje do 22. septembra.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na ovaj dan obeležava se i Svetski dan muzike. Kao i svake godine priređeni su mnogobrojni koncerti u salama, parkovima i na trgovima srpske prestonice. Nastupom učenika prestižne Škole za muzičke talente u Ćupriji, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" počeće ciklus koncerata "Kalemegdanski sutoni".

 

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić


Do 5. avgusta publika će imati prilike da uživa u raznovrsnom muzičkom programu koji će obuhvatiti koncert studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Niša, dečji mjuzikl "Moj život u vrtiću", nastup Bojane Nikolić i njene etno grupe, a najavljene su i večeri filmske muzike, resitala i kamernog muziciranja.

 

Povodom Svetskog dana muzike, Akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović", održaće celovečernji koncert na letnjoj sceni Beogradske tvrđave. Na repertoaru će se naći dela popularne muzike, kako stranih, tako i domaćih autora, a koncertom "Duga zlatna nit" dirigovaće Vladimir Marković.

 

Dečja filharmonija pod dirigentskom upravom Vere Ilić, održaće koncert u Tašmajdanskom parku, a kao solista nastupiće violinistkinja Katarina Mrvić - višestruki laureat Republičkog takmičenja u violini i violi, pobednica Festivala muzičkih škola Srbije i Smotre talenata u Sremskim Karlovcima. Na repertoaru će se biti prepoznatljiva muzika iz filmskih hitova: "Lovac na jelene", "Ratovi zvezda", "Roki", "Pirati sa Kariba", "Igra prestola", u aranžmanu Igora Ivića.

 

Foto: Fonet
Foto: Fonet

 

Na Platou ispred Kulturnog centra Beograda nastupiće Beogradski duvački orkestar sa dirigentima Vladom Mustajbašićem i Aleksandrom Djurovim, a nakon njih predstaviće se Hor Dečjeg kulturnog centra Beograda uz klavirsku saradnju Sanje Knežević Gavrilović i dirigentsko vođstvo Nevene Ivanović.

 

U Sava Centru publiku očekuje Simfonijski orkestar RTS predvođen maestrom Bojanom Suđićem, koji će izvesti muzičke numere iz filmskih hitova, kao što su "Narnia", "Hari Poter", "Gospodar prstenova" i "Pirati sa Kariba".

 

Foto: Kurir / Nebojša Mandić
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

 

Svetski dan muzike ustanovljen je 1982. godine na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju neki instrument amaterski ili profesionalno, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike. On je predložio da se najduži dan u godini, dan letnje dugodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara. Svetski dan muzike danas se slavi u više od 700 gradova 120 država sveta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs