Običaji i verovanja

Pobusani ponedeljak: Praznik posvećen mrtvima, dan kada se izlazi na groblje i sadi cveće!

U ponedeljak, 9. maja na beogradskim grobljima neće biti dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15.30 sati. Kapije za ulaz motornih vozila biće otvorene od 15.30 do 19 sati, saopštile su JKP "Pogrebne usluge"
Vesti
11:12h Autor:
Pobusani ponedeljak: Praznik posvećen mrtvima, dan kada se izlazi na groblje i sadi cveće!
Foto: Profimedia

Za Pobusani ponedeljak JKP "Pogrebne usluge" apeluju na građane da, za odlazak na groblje, umesto svojih automobila, koriste gradski prevoz.

"Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane, na grobljima u Lešću, Orlovači i groblju Nova Bežanija, obezbeđena su tri minibus vozila, koja će ih besplatno prevoziti. Organizovani prevoz će saobraćati u određenim intervalima, u periodu od sedam do 17 sati, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela", saopštili su iz JKP "Pogrebne usluge".

Oprez, ima puno dotrajalih spomenika

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa se apeluje na posetioce da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i ne naslanjaju se na spomenike.

Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju je na snazi potpuna zabrana ulaska za automobile na Pobusani ponedeljak.

Foto: Kurir / Marina Lopičić
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Šta je Pobusani ponedeljak

Pobusani ponedeljak je pokretni praznik pravoslavne crkve posvećen mrtvima. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba "pobusati" grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima Srbije, na ovaj dan se kao na Zadušnice izlazi na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi, a sveštenici drže parastose i pomene za pokoj duše. Veruje se da je ovaj stari običaj poreklom ruski. U nekim krajevima Srbije i ponedeljak posle Vaskrsa obeležava se kao pobusani ponedeljak.

O njemu je pripovedao i sam Vuk Stefanović Karadžić nazivajući ga u svom rečniku i Ružičalo jer se na ovaj dan pored grobova sadilo novo cveće, najčešće ruže. Prema verovanjima u nekim krajevima Srbije, na ovaj dan valja i da se mladi momci i devojke okupe, okite se venčićima od vrbovog pruća pa da pevaju, igraju i vesele se. Zato je Vuk Karadžić u svoj rečnik pored reči Ružičalo za ovaj dan dodao i reč Družičalo, kako se u nekim krajevima nekada davno ovaj ponedeljak zvao...

Jezivo, ali istinito: Ovo su znaci da ste sreli osobu iz prošlog života!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs