Da li ste znali?

Prva subota posle Uskrsa: Naši stari su je nazvali Zaklopita, evo zašto!

Prvu subotu posle Uskra naročito su svetkovale žene, dok su je muškarci obeležavali na neobičan način
Vesti
18:50h Autor:
Prva subota posle Uskrsa: Naši stari su je nazvali Zaklopita, evo zašto!
Foto: Thinkstock

Budući da je danas i subota po Vaskrsu, to se današnji dan u Levču i Temniću naziva Zaklopita subota, koju su naročito svetkovale žene, dok su muškarci to označavali na neobičan način, naime - na današnji dan se niko nije brijao i šišao.

Subota je inače, po narodnom određenju, udovički ili mrtvački dan i posvećena je prevashodno pomenu mrtvih, a zaklopita subota, kao dan posvećen pokojnicima, ima naglašen mrtvački karakter, što se vidi i po nešišanju i nebrijanju muškaraca. Treba imati u vidu da su, izuzev subote, nazivi svih dana u nedelji slovenskog porekla.

Reč subota je pozajmljena iz jevrejskog jezika, gde glasi "šabat" (ili sabat), a znači: pokoj, mir, odmor, a u jevrejski jezik je ušla iz asirskog jezika. Na osnovu ove pozajmljenice izgrađeno je mišljenje da je verovatno stara slovenska nedelja bila šestodnevna. Međutim, s druge strane, postoje vrlo jasni dokazi da su Sloveni imali sedmodnevnu nedelju, pogotovu ako se imaju u vidu njihova astronomska znanja i upravljanje prema Mesečevim menama. Stoga je prihvatljivije gledište da je naziv za subotnji dan izbegavan, jer je (kao npr. bezimena nedelja) pripadao božanstvu smrti ili podzemnog sveta.

Biljka koja štiti telo i dušu: Raskošni cvet čuva kuću od zla, skida magiju! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs