Naši stari su verovali

Danas je Zeleni četvrtak: Evo šta nikako ne bi valjalo da radite!

Jedan od naziva za sedmicu po Uskrsu je prazna nedelja. U istočnoj Srbiji se ona praznuje - da bi bila rodna godina, to jest da polje ne bude prazno
Zanimljivosti
12:24h Autor:
Danas je Zeleni četvrtak: Evo šta nikako ne bi valjalo da radite!
Foto: Thinkstock

Svaki deo Srbije ima neka svoja verovanja i običaje u vezi sa nedeljom nakon naradosnijeg hrišćanskog praznika - Uskrsa. Neka su se zadržala, a neka vremenom nestala.

Jedan od naziva za sedmicu po Uskrsu je prazna nedelja. U istočnoj Srbiji se ona praznuje - da bi bila rodna godina, to jest da polje ne bude prazno. Naročito se u ovoj sedmici svetkuje prazni četvrtak. U ovim predelima su, počev od praznog četvrtka pa do Spasovdana, dakle pet četvrtaka, svetkovali tako što nisu dirali zemlju u polju, odnosno nisu orali ni kopali, niti uprezali oraću stoku, dok su ostale poslove mogli da rade.

U ostalim, pak, predelima nisu takođe radili u četvrtke ovog razdoblja, koje su nazivali beli ili zeleni četvrci. U narodu se kaže da je Vaskrs najveći praznik u godini, jer su tada zalihe hrane na izmaku. Zato je i razumljivo što je u osnovi praznovanja ove sedmice staranje o hrani i rodnosti letine.

Glavna prostorija u svakom domu: Kako da oterate bolesti, neuspeh i svađe u porodici!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs