Želimo vam mir i veselje

Mir Božiji, Hristos se rodi: Srećan Božić!

Srpska pravoslavna crkva, kao i ruska i gruzijska crkva i Jerusalimska patrijaršija, danas slave Božić - praznik rođenja Sina Božijeg
Vesti
06:00h Autor:
Mir Božiji, Hristos se rodi: Srećan Božić!
Foto: Thinkstock

Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik, kojim se proslavlja rođenje Sina Božijeg. Pored Srpske pravoslavne crkve na današnji dan ovaj praznik slave i ruska i gruzijska crkva, i Jerusalimska patrijaršija.

Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića je uvek 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: Hristos se rodi! i otpozdravljaju sa Vaistinu se rodi!

Lepota tradicije: Dekoracije i simboli bez kojih se ne može za Božić! (FOTO)

Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja. Kada domaćin dođe kući iz crkve, pozdravi sve ukućane sa ovim radosnim božićnim pozdravom, i oni mu otpozdrave ljubeći se međusobno i čestitajući jedni drugima praznik.

Pripreme za Božić počele su četrdeset dana pre 7. januara, tačnije Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Želimo vam srećan Božić i da u miru i veselju proslavite najradosniji hrišćanski praznik.

Hristos se rodi!

Zašto sečemo badnjak, unosimo slamu i mesimo česnicu: Simbolika Božićnih običaja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs