Završava se ciklus božićnih običaja

Crkva slavi Bogojavljenje: Blagoslovi se voda za koju se veruje da leči mnoge bolesti!

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i plivanje za časni krst održaće se na Adi Ciganliji, a prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služi srpski patrijarh Irinej
Vesti
09:30h Autor:
Crkva slavi Bogojavljenje: Blagoslovi se voda za koju se veruje da leči mnoge bolesti!
Foto: Wikipedia

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije biće organizovana plivanja za bogojavljenski krst.

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i plivanje za časni krst održaće se na Adi Ciganliji, a prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služi srpski patrijarh Irinej, prenela je Radio-televizija Srbije.

Patrijarh će prvom ko stigne do cilja uručiti Bogojavljenski krst od leda, koji je sačinjen od prošlogodišnje svete vodice.

Vesna Marjanović iz Etnografskog muzeja u izjavi za RTS objasnila je da se Bogojavljanjem završava ciklus božićnih običaja, a da važnu ulogu ima voda. Ona je navela da je narod posebno period od Božića do Bogojavljenja smatrao teškim i opasnim vremenom, pogotovo noću, tako da su razni običaji, mali rituali obavljani kako bi se porodice zaštitile od zlih sila i demona.

U crkvi je, kako je navela Marjanović, običaj da se taj dan blagoslovi voda koja je posvećena krštenju Isusa. Narod odlazi u Crkvu i uzima vodu za koju se i dan danas veruje da ne može da se zamrzne, da je lekovita i da leči mnoge bolesti, dodala je Marjanović.

Marjanović je navela da je prema etnografskoj literaturi, bar kada se govori o podunavskim mestima, plivanje za časni krst bio običaj u Zemunu između dva rata.

"Ritual je zamro i ponovo počeo da se obnavlja negde devedesetih godina", rekla je Marjanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs