Sećanje na sveca koji hoda

6 godina od smrti patrijarha Pavla: Proćiće sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek

Njegove lekovite reči, velika dela i mudre poruke ostaće upamćene u srcima našeg naroda
Vesti 15.11.2015. - 15:22h Autor: Stil
Foto: Fonet

Na današnji dan, 15. novembra 2009. godine, u Beogradu, upokojio se patrijarh srpski Pavle.

 

Bilo je nedeljno jutro kada je na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti u snu, nakon primanja svete tajne pričešća preminula njegova svetost patrijarh Pavle.

 

Mnogi su ga nazivali svecem koji hoda, a voleli zbog njegove skromnosti i istinoljubivosti.

 

Njegove lekovite reči, velika dela i mudre poruke ostaće upamćene u srcima našeg naroda.

 

Navike po kojima je bio jedinstven:

 

Ustajao je vrlo rano, živeo u potpunosti po Jevanđelju, i u skladu sa onim što je govorio.

 

Nije koristio televizor, ni radio, niti je čitao novine, znajući da su "prilike takve da će ono što je od važnosti doći i do njega".

 

Umeo je sve sam da popravi, bilo da su to cipele, naočare, roletne. Sam je kuvao, šio i inijedan fizički posao mu nije bio ni stran ni težak.

 

Često bi iz Patrijaršije odlazio da se i ne javi, kako bi bez pratnje obavio sve što je trebalo.

 

Uzrečica mu je bila: "Bog te video..."

 

Pouke:

 

"Ne znate vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola".

 

"Proćiće sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

 

Priča o cipelama patrijarha Pavla: Evo zašto su ga prozvali sveti siromah!

 

Foto: Fonet / Nenad Orčević
Foto: Fonet / Nenad Orčević

"Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate".

 

"Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život".

 

"Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi".

 

"Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi".

 

"Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje".

 

"Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja".

 

"Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli".

 

Foto: Fonet / Zoran Mrđa
Foto: Fonet / Zoran Mrđa

"I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al' da me ponizi nema čoveka na ovom svetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna čovek ima stabilnost".

 

Pitanje koje je zanimalo patrijarha Pavla: Razmislite šta vam je bitno! (VIDEO)

 

"Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela".

 

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi".

 

"Čovek je, pored uma, obdaren i srcem, osećanjem i voljom kao snagom koja može da ostvari ono što um i srce nađu da treba. A osim toga, obdaren je još i slobodom. Čovek može onako kako Bog hoće a može i suprotno. Jer, što kaže naš filozof Koža Knežević, „čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se postidi“. Vidite koliki je to ogroman razmak! Gde ćemo se naći, zavisi od nas".

 

"Vreme je jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali prošlosti kao vremena nema. Ima ostataka od prošlosti. Budućnosti takođe nema, ona će biti. A šta ima? Ima samo sadašnjost. Ta kategorija vremena ne odnosi se na Boga. Na Njega se odnosi večnost. A večnost je stalna sadašnjost. Nema ni prošlosti ni budućnosti".

 

"Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...