Drastičan pomak

Prvi put nakon 36 godina: Iran za ambasadora imenovao ženu!

Žene u Iranu sada mogu da budu poslanici, čak i ministri, ali ne mogu da budu sudije, niti imaju pravo da se kandiduju za predsednika države
Vesti
07:48h Autor:
Prvi put nakon 36 godina: Iran za ambasadora imenovao ženu!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iran je prvi put od islamske revolucije 1979. godine imenovao ženu za ambasadora i to u Maleziji, izjavio je danas u Teheranu šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Marzijeh Afham (50) je diplomata poslednjih 30 godina i od 2013. godine je portparolka iranskog Ministarstva inostranih poslova, kada je izabran Hasan Ruhani za predsednika države.

"Izbor Marzijeh Afham za ambasadora je trajao nekoliko minuta, a izbor njenog naslednika kao porparola nekoliko meseci", rekao je Zarif i dodao da je ona bila prva žena portparol ministarstva i sada postaje prva žena ambasador.

Jedini greh koji se nikad ne zaboravlja: Žene se iskreno kaju, ali pomoći nema!

Ruhani je po dolasku na vlasti zatražio od ministara da imenuju više žena na važnim funkcijama, dodajući da diskriminacija prema ženama neće biti tolerisana.

Žene u Iranu sada mogu da budu poslanici, čak i ministri, ali ne mogu da budu sudije, niti imaju pravo da se kandiduju za predsednika države.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs