Doneta odluka

Ukida se roming u zemljama Evropske Unije: Od juna 2017. godine!

Troškovi će već postepeno početi da se ograničavaju tako da ne mogu da pređu određen iznos od 30. aprila iduće godine
Vesti
10:00h Autor:
Ukida se roming u zemljama Evropske Unije: Od juna 2017. godine!
Foto: Thinkstock

Dodatni troškovi rominga za mobilne telefone u EU u odnosu na cene za domaći saobraćaj ukidaju se od juna 2017. godine, u okviru paketa za Jedinstveno evropsko tržište za elektronske komunikacije, koji je danas usvojen u Evropskom parlamentu.

Taj tekst takođe zabranjuje svim snabdevačima pristupa internetu da blokiraju ili da usporavaju protok na internetu, čime se garantuje neutralnost interneta, uz nekoliko izuzetaka. Troškovi rominga će biti ukinuti od 15. juna 2017. To se odnosi na sve dodatne troškove za pozive, SMS poruke ili upotrebu interneta u inostranstvu u okviru zemalja članica EU, na telefonima ili tabletima.

Troškovi će već postepeno početi da se ograničavaju tako da ne mogu da pređu određen iznos od 30. aprila 2016. (pet eurocenti po minutu za pozive, dva eurocenta za SMS poruke i pet eurocenta po megabitu za internet). Do kraja godine biće određena i maksimalna dodatna cena za dolazne pozive i treba da bude mnogo niža nego za odlazne.

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila: Mesne prerađevine mogu da izazovu rak

"Evropljani će plaćati istu cenu za upotrebu svojih mobilnih aparata kad putuju u EU i kad su kod kuće", rekao je evropski komesar Andrus Ansip i pozdravio prvi korak ka jedinstvenom tržištu telekomunikacija.

Današnjim glasanjem odobren je sporazum postignut 30. juna 2015. izmedju evropskih institucija o toj meri, za koju se zalagao prethodni sastav Evropske komisije. Po pitanju neutralnosti interneta predvidjđeni su izuzeci u tretmanu korisnika, kada se radi o odgovoru na pravnu odluku, o sprečavanju zatrpanosti mreže i borbi protiv sajber napada.

Novi zakon sprečava da se uvede internet na dve brzine, rekla je izvestilac teksta španska evroposlanica Pilar del Kastiljo Vera.

Operater može, međutim, i dalje da predlaže poboljšanje kvaliteta Interneta za određen servis, pod uslovom da to ne utiče na opšti kvalitet interneta, naveo je parlament.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs