Istraživanje

Bananom protiv virusa: Naučnici tvrde da su stvorili čudesan lek!

Upozoravaju i da konzumiranje banana nema isti efekat jer u njihovom leku koristi se modifikovana verzija
Vesti
13:52h Autor:
Bananom protiv virusa: Naučnici tvrde da su stvorili čudesan lek!
Foto: Shutterstock

Naučnici tvrde da su stvorili "čudesan lek" iz banana koji može ubiti brojne viruse, uključujući i one koji uzrokuju hepatitis C, grip i AIDS. Nadaju se kako bi novi lek mogao postati ključan u zaštiti čovečanstva od nekih najopasnijih bolesti.

Njegov ključni sastojak je protein banana lekitin (BanLec) čije je delovanje protiv HIV virusa otkriveno još pre pet godina. Međutim, BanLec je tada uzrokovao užasne nuspojave koje su znaučnici sada uspeli da reše, piše Daily Mail.

Stvorili su novu verziju BanLec-a, a ona je svoju delotvornost već pokazala kod miševa koji, zahvaljujući leku, nisu dobili grip iako su bili izloženi virusu.

Lek funkcioniše tako da se "lepi" za molekule šećera koji se nalaze na površini nekih od najsmrtonosnijih virusa na svetu. Kad se veže za virus, on se od tog trenutka smatra bezopasnim i imunološki sistem na njega lako može da deluje.

Istražitelji veruju kako bi novi lek mogao biti delotvoran i protiv Ebole. Upozoravaju i da konzumiranje banana nema isti efekat jer u njihovom leku koristi se modifikovana verzija BanLec-a.

Radioaktivno voće: 500 miliona banana zrače kao Černobilj!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs