Tužna godišnjica

8 godina od pogibije Tošeta Proeskog: Sećanje na neprežaljenog makedonskog slavuja!

Tošetova menadžerka se povukla i uzgaja lavandu, vreme još nije zalečilo rane
Vesti
06:54h Autor:
8 godina od pogibije Tošeta Proeskog: Sećanje na neprežaljenog makedonskog slavuja!
Foto: Kurir / Dado Đilas

Menadžerka pokojnog makedonskog pevača Tošeta Proeskog povukla se sa estrade i uzgaja lavandu, a njegova devojka Andrijana pre dve godine se udala i dobila sina.

"Ne prođe dan, a da ne pomislim na njega. Provodili smo puno vremena zajedno na putovanjima, koncertima... Vreme još uvek nije zalečilo rane", rekla je Ljiljana Petrović, menadžerka pokojnog Tošeta Proeskog, koji je pre osam godina poginuo, 16. oktobra u 6.20 sati u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Nove Gradiške.

VW Touareg, kojim je upravljao pevačev prijatelj Georgij Georgijevski (32), zbog neprilagođene brzine i premalog razmaka između vozila, udario je u prikolicu tegljača pri čemu se suvozačeva strana gde je sedeo Toše, zabila pod prikolicu kamiona.

Dolores Lambaša i Toše Proeski poginuli na ukletom putu

Makedonski slavuj, kako su ga zvali, imao je samo 26 godina. Nakon pogibije proglašen je zaslužnim građaninom Makedonije i dan njegove sahrane proglašen je Danom nacionalne žalosti.

Ljiljana je bila u automobilu na zadnjem sedištu i taj dan nikad neće prežaliti.

Tošinim neutešnim roditeljima otad kao da je vreme stalo. Gospođa Petrović, koja se s njima redovno čuje, kaže da se njihova tuga ne može ni sa čim izlečiti.

"Utehu im daju njihovi unuci Kristijan i Nikola, sinovi Tošine šest godina starije sestre Dore. 14-godišnji Kristijan jako podseća na Tošu, i peva i svira", priča bivša menadžerka.

Ona se nakon tragedije potpuno povukla s estrade. Živi u Nišu, bavi se proizvodnjom eteričnih ulja i uzgaja lavandu.

Makedonija: Maraton u čast Tošeta Proeskog trajaće tri dana

Dugogodišnju Tošetovu devojku, rukometašicu Andrijanu Budimir, njegova smrt je duboko potresla i jedva se oporavila. Udala se 2013. za ugostitelja iz Skoplja, a pre godinu i po je rodila sina Maksima.

Tošetovi brojni obožavatelji već su poslednjih dana počeli da obeležavaju tužnu godišnjicu. Prošle nedelje u crkvi na Rokovom perivoju bila je misa za Tošeta, a u sredu je iz Nove Gradiške tradicionalno krenuo maraton prema Kruševu.

Put od Nove Gradiške do Kruševa dug je gotovo 1.000 kilometara, a maratonci na poslednje počivalište pevača, u Aleji zaslužnih na Gradskom groblju u Kruševu, trebalo bi da dođu nakon više od 80 sati trčanja.

Nedavno je na Jutjubu puštena dosad neobjavljena pesma "Efta purane ikone" na romskom jeziku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs