Obratite pažnju

Sjajna vest za roditelje: Od sledeće godine dokumenta za bebu stižu na kućnu adresu!

Reč o projektu "Bebo, dobrodošla na svet", koji će roditeljima u trenutku rođenja deteta uštedeti odlazak na dvadesetak šaltera da bi dete postalo građanin
Vesti
13:46h Autor:
Sjajna vest za roditelje: Od sledeće godine dokumenta za bebu stižu na kućnu adresu!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sledeće godine, roditelji u Srbiji će moći da prijavu rođenja deteta, ali i podnošenje zahteva za novčane naknade, izvrše odmah u porodilištu, bez odlazaka na mnogobrojne šaltere.

"Građani Srbije od 2016. godine više neće morati da obijaju mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju, jer će uz pomoć portala e-uprave na jednom papiru moći da pribave pedesetak dokumenata", najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, gostujući u ponedeljak uveče na Fakultetu organizacionih nauka.

Ona je objasnila da je reč o projektu "Bebo, dobrodošla na svet", koji će roditeljima u trenutku rođenja deteta uštedeti odlazak na dvadesetak šaltera da bi dete postalo građanin.

Kako će to izgledati u praksi?

"Ideja je da majka kada se porodi, odmah u bolnici dobije jedan formular, zajednički za sve institucije koje bi inače morala da obiđe nakon porođaja, kako bi beba koju je rodila dobila sva potrebna dokumenta. Dakle, majka će na licu mesta moći da detetu da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo... dakle sve ono što se inače završava kod matičara, u lokalnom MUP-u, u Fondu za zdravstveno osiguranje... Gotova dokumenta: zdravstvena knjižica, izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta... će stizati na adresu roditelja", rekla je za Mondo član radne grupe projekta "Bebo, dobrodošla na svet" Svetlana Jovanović sa Fakulteta organizacionih nauka.

Tužna priča doktorke rasplakala Srbiju: Kako sam porodila Milicu!

Ona je objasnila da će se u porodilištu, takođe, popunjavati i formulari za određene novčane naknade koje majka dobija, kao što je na primer dečiji dodatak.

"Ta usluga će se primenjivati u svih 76 porodilišta u Srbiji", rekla je Svetlana Jovanović, koju smo pitali kako će se plaćati takse i da li će usluga biti moguća u privatnim porodilištima?

"Što se tiče plaćanja taksi, to još nismo utvrdili, ali postoji mogućnost da će roditelji biti oslobođeni toga. Za sada je to samo na nivou predloga radnoj grupi koja radi na realizaciji ove usluge. Privatna porodilišta mogu da se uključe u projekat".

I na kraju, drage buduće mame i tate, znajte da je rok za prvu fazu ovog projekta prvi mart 2016, dok bi do kraja 2016. trebalo sve da bude gotovo. I još nešto - ovo bi stvarno trebalo da vas raduje. Ko je prošao kroz administrativnu golgotu u vezi sa prijavljivanjem novorođenčeta, zna koliko su ovo dobre vesti.

Carski rez ili prirodni porođaj: Prednosti i mane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs