Neverovatno

Uznemirujući rekord: Srbija na vrhu svetske liste po broju maloletnih trudnica!

Imamo sve više stope rađanja kod devojaka uzrasta 16 ili 17 godina, i po broju trudnoća kod adolescentkinja naša se zemlja se svrstava u sam svetski vrh, kažu iz Narodnog Fronta
Vesti
23:46h Autor:
Uznemirujući rekord: Srbija na vrhu svetske liste po broju maloletnih trudnica!
Foto: Thinkstock

Iako je broj maloletnih trudnica manji nego prethodnih godina, podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da se po broju adolescentskih trudnoća Srbija i dalje nalazi na samom svetskom vrhu.

Tokom protekle godine u prestonici je 447 devojaka starosti do 19 godina rodilo dete. Ova brojka nešto je manja u odnosu na ranije, kada je bilo 586 porođaja koje su iznele tinejdžerke. Najmlađa porodilja u 2014. godini bila je stara 14, a najstarija 54 godine.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, prosek starosti žena koje su tokom prošle godine na svet donele bebu je 31 godina. Oko 37,6 odsto majki porodilo se između 20. i 29. godine života, a najveći procenat - 55,6 odsto u četvrtoj deceniji.

Proverite da li i vi imate indigo dete: Oni su izrazito osetljivi na okolinu i ljude!

Samo 15 porođaja "50 plus" Poprilično su retki slučajevi u kojima su se Beograđanke odlučivale da postanu majke u zrelijim godinama. Tako je zabeleženo 75 porođaja žena između 45 i 49 godina (skoro polovina pre termina), a tek 15 onih sa 50 i više godina.

"Imamo sve više stope rađanja kod devojaka uzrasta 16 ili 17 godina, i po broju trudnoća kod adolescentkinja naša se zemlja se svrstava u sam svetski vrh," rekli su lekari Ginekološko-akušerske klinike Narodni front.

"Polovina ovih trudnoća, kojih ima između šest i sedam hiljada godišnje na nivou cele države, završava se namernim prekidom, a polovina nastavkom trudnoće i rađanjem."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs