Skandal

Radio Jugoslavija se gasi 1. jula: Na 80. godišnjicu postojanja!

Već nedeljama traje agonija zaposlenih, koji su protestom ispred Vlade posle nezvaničnih najava gašenja skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem
Vesti
19:48h
Radio Jugoslavija se gasi 1. jula: Na 80. godišnjicu postojanja!
Foto: Shutterstock

Jedina srpska radio-stanica koja emituje program za inostranstvo na 12 jezika i njen sajt, na kome se mogu čuti i pročitati vesti na tim jezicima, po svemu sudeći, od 1. jula neće postojati! Paradoksalno, to će se desiti na osamdesetu godišnjicu osnivanja Kratkotalasne radio-stanice Beograd, koja je više puta menjala ime, a u naše vremenu je slušaoci znaju kao Međunarodni radio Srbija - u "papirima" se još vodi kao Radio Jugoslavija, jer je državna birokratija decenijama "zaboravljala" da promeni njen status.

Kako nezvanično saznajemo, u ovom radiju ubrzano se priprema socijalni program za sve zaposlene. U petak će zaposleni morati da se izjasne sa čim žele da odu na ulicu - 200 evra po godini staža, trećinu prosečne plate za poslednja tri meseca za svaku godinu staža i šest prosečnih bruto plata u Srbiji. Zaposleni su zabrinuti, jer nisu dobili nikakvu pisanu odluku iz nadležnog ministarstva, niti bilo koje druge državne institucije. Bez odluke, nema pravnog osnova za bilo kakvu nadoknadu. U Ministarstvu kulture su nam samo rekli da će "sve biti urađeno u skladu sa zakonom i Medijskom strategijom".

Proradio vulkan na Sumatri: Više od 1.000 ljudi evakuisano! (FOTO)

Svesni da su "pušteni niz vodu", zaposleni su poslednju nadu videli u premijeru Aleksandru Vučiću, kome su se obratili pismom:

"Možda vaši medijski savetici nisu dovoljno informisani o tome ili vam, u šta ne želimo da verujemo, nisu predočili sve probleme u kojima se našla SJU Radio Jugoslaviji. Zaposleni u Radio Jugoslavija (Međunarodni radio Srbija) obavešteni su o gašenju svetskog servisa države Srbije, samo dve nedelje do zakonom predviđenog roka za izlazak države iz medija. Zbog toga smo prinuđeni da vas otvoreno pitamo: Da li država ima javni interes da informiše svetsku javnost i Srbe u dijaspori? Ako ima, a u medijskim zakonima piše da ima, zašto ne preduzima konkretne mere za rešenje statusa Radio Jugoslavije, kao jedine kratkotalasne stanice koja već 80 godina upravo to i radi. Danas, svetsku javnost informišemo na 11 stranih jezika i srpskom, i pokrivamo svih pet kontinenata."

Već nedeljama traje agonija zaposlenih, koji su protestom ispred Vlade posle nezvaničnih najava gašenja skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem. Na njihovu stranu stali su predstavnici naših ambasada u inostranstvu, ali i strane diplomate u Beogradu. Većina stranaca se informiše šta se događa u Srbiji na svom maternjem jeziku na sajtu ovog radija. Srpske ambasade preuzimaju vesti na stranim jezicima sa sajta ovog radija. Ali, ni njihovi apeli najverovatnije nisu urodili plodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs