Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Stravična statistika: Preko 40 odsto dece do 14 godina nasilno vaspitavano!

Više od 40 odsto dece do 14 godina u Srbiji nasilno je kažnjavano i vaspitavano, pokazalo je istraživanje UNICEF-a iz 2014, a druga istraživanja pokazuju da su deca žrtve u 50 odsto slučajeva nasilja u porodici
Vesti
13:44h Autor:
Stravična statistika: Preko 40 odsto dece do 14 godina nasilno vaspitavano!
Foto: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas, povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, na poraznu statistiku nasilja nad decom u Srbiji i poručila da se to mora što pre promeniti i svako nasilje nad decom najstrože kažnjavati.

Više od 40 odsto dece do 14 godina u Srbiji nasilno je kažnjavano i vaspitavano, pokazalo je istraživanje UNICEF-a iz 2014, a druga istraživanja pokazuju da su deca žrtve u 50 odsto slučajeva nasilja u porodici, a oko 70 odsto trpi rodno zasnovano nasilje u školi, navedeno je u saopštenju iz Kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Imajući u vidu te podatke, Janković je poručila da se to mora što pre promeniti, jer je "nedopustivo svako nasilje nad decom, fizičko zlostavljanje i zanemarivanje koje se mora najstrože kažnjavati".

Zlostavljana od 7. godine: Majka satanista me je naterala da spavam sa 1.800 muškaraca!

Janković je navela da je nasilje nad decom i dalje veoma rašireno - od nasilja u porodici, nasilja u školi, vršnjačkog nasilja i sve prisutnijeg digitalnog nasilja. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podržava inicijativu za hitnu izmenu i dopunu Porodičnog zakona kojim bi se izričito zabranilo fizičko kažnjavanje dece i upotreba fizičke sile kao vaspitnog sredstva, naglašeno je u saopštenju.

"Ustanove obrazovanja, socijalnog rada, zdravstva ključne su za sprečavanje nasilja nad decom, uz intervenciju policije i pravosudnih organa", navela je Janković. Ona je podsetila i da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u 2014. preporučio da se bez odlaganja donese Pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje svih oblika diskriminacije u obrazovnim i vaspitnim ustanovama, kao i da se obezbede svi uslovi za njegovu primenu.

Stravična statistika: Svaki treći muškarac bi silovao ženu kada ne bi bilo posledica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs