Sećanje ne bledi

Stanovnici zoo-vrta ga nisu zaboravili: Pola godine od smrti Vuka Bojovića

Bojović je životinjama dao 28 godina svog života. Podjednako je cenio i poštovao sve stanovnike vrta, dok je strahopoštovanje gajio samo prema jaguaru
Vesti
20:38h Autor:
Stanovnici zoo-vrta ga nisu zaboravili: Pola godine od smrti Vuka Bojovića
Foto: Kurir Arhiva

Pola godine od smrti Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora Beogradskog zoološkog vrta i vajara koji je veći deo života posvetio životinjama, navršava se sutra.

Međutim, stanovnici vrta ga nisu zaboravili. Što i ne čudi s obzirom na to da je 28 godina života dao njima, prenosi Kurir.

"Vukovi zavijaju tri puta dnevno, pa su ljudi to povezivali s njegovom smrću. Poznato je da je on njima bio privržen, čak mu je i njihovo zavijanje bilo alarm na telefonu", priseća se Nađa Radović, radnica u Beo zoo-vrtu.

Kako kaže, njegova poslednja objavljena fotografija osvanula je u Nacionalnoj geografiji, a na njoj mu društvo pravi vučica Aska, koju je odmalena izvodio u šetnju na povocu i hranio.

"Vuk je voleo i bengalske bele tigrove, pogotovo mužjaka Kana. Uživao je i u društvu belih lavova, a zna se da su beli lavići preživeli zahvaljujući tome što smo ih sami hranili. Jedna lavica ponosno nosi ime njegove najmlađe ćerke Maše. Posebno je bio naklonjen aligatoru Muji, jednom od najstarijih stanovnika Zoo-vrta, koji je stigao 1939. godine", priseća se Nađa i ističe da je Muja bio stariji čak i od Vuka Bojovića, rođenog 1940. godine.

Pas Vuka Bojovića sklupčan čeka gazdu: Jagoš ne mrda iz Vukove kancelarije (FOTO)

Ne smemo zaboraviti ni šimpanzu Samija, njegovu najveću ljubav, s kojim je razvio poseban odnos. Nađa naglašava da je ovaj čovek podjednako cenio i poštovao sve životinje, dok je strahopoštovanje gajio samo prema jaguaru.

"Tome je i nas učio. Imao je ljubav za sve, bio nam je kao otac. Znao je i da se našali. Sigurno je da smo mnogo naučili od njega i da ćemo se uvek sećati toga", zaključuje ona.

Vuk Bojović je već od pet ujutro dolazio na posao.

"Voleo je da dođe pre svih, da prošeta vrtom, da se uveri da nekome nešto ne nedostaje. Mogao je da oseti svaku životinju, a i one njega. Jednom je zaboravio da pomeri sat prilikom promene godišnjeg doba, pa je iznenadio čuvara kad se pojavio u četiri ujutru", navodi Nađa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs