Neprežaljen

Neke legende zauvek žive: 4 godine od smrti Bate Živojinovića

Čini se da ga je zaboravilo samo njegovo rodno mesto

Vesti
15:56h Autor:
Neke legende zauvek žive: 4 godine od smrti Bate Živojinovića
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Na današnji dan pre četiri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, nepobedivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Omiljen i cenjen od Srbije do Kine, dobio je već u Beogradu i Nišu ulice sa svojim imenom, ali ništa slično nije uradilo mesto Koraćica ili obližnji gradić Mladenovac, koje je proslavio i uvek pominjao.

"Josip Broz Tito, Dragan Džajić i Bata bili su stub bivše Jugoslavije. Vrnjačka Banja je podigla spomenik Draganu Nikoliću samo zato što je tamo dolazio, a mi nismo velikanu dali ni ulicu u Koraćici. Opština se udaljila od naše ideje da se Bati podigne legat koji bi činio kompleks sa njegovom rodnom kućom, školom i crkvom. Inicijativu smo pokrenuli Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i ja, a dobili smo podršku i Ivice Dačića. Koraćica ne može mnogo da uradi bez države, ali trenutno je legat na dugom štapu", kaže za Kurir Dragovan Ignjatović, inicijator cele ideje i prijatelj porodice Živojinović.

Ivica Dačić kaže da ideja da Bata u Koraćici dobije ulicu i legat mora što pre da se realizuje.

"Što više vremena prolazi, Bata je sve veći. On je bio legenda našeg glumišta, moj veliki lični prijatelj i partijski drug. Razgovarao sam s grupom ljudi koji su mi izneli ideju da se napravi spomen-dom u Koraćici, ali korona je prekinula sve te razgovore. Mislim da je to odlična ideja i da treba da se realizuje", poručuje Dačić.

Bata danas ipak najviše nedostaje porodici, ćerki Jeleni i sinu Miljku, koji još živi u Parizu.

Rekorder po broju uloga

Bata Životinja, kako su ga zvali Velimira Živojinovića, rekorder je po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, a bio je poznat po tome da ih nikad nije odbijao. Publika će ga zauvek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina: Valtera u „Valter brani Sarajevo“ Hajrudina Krvavca, u „Bici na Neretvi“ i „Kozari“ Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz „Breze“ Ante Babaje, kao i po ulozi u „U raljama života“ Rajka Grlića. Tu su i „Maestro i Margarita“, „Skupljači perja“, „Tri“ i poslednja „Led“...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs