Veliki umetnik

Pet godina od odlaska Mome Kapora

Na današnji dan pre pet godina u Beogradu preminuo čuveni slikar, pisac i novinar
Vesti
22:30h Autor:
Pet godina od odlaska Mome Kapora

Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor preminuo je na današnji dan pre pet godina u Beogradu. Kapor je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, pišući na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista.

Svojevrsni književni fenomen Moma Kapora prisutan je u našoj književnosti više od tri decenije. Kapor je rođen 1937. godine u Sarajevu. Slikarstvo je diplomirao 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča.

Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova. Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani Provincijalac, Ada, Zoe, Od sedam do tri, Zelena čoja Montenegra, Poslednji let za Sarajevo, Hronika izgubljenog grada, Beleške jedne Ane, Hej, nisam ti to pričala...

Njegova dela su prevedena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik. Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu "Momčilo Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug". To godišnje priznanje se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti, na dan njegovog rođenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs