Nikad zaboravljen

Obeležavanje 80. rođendana Danila Kiša: Specijalni program i sabrana dela

U prvom delu programa, koji počinje u 19 časova, Arhipelag organizuje razgovor: na temu Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma
Vesti
06:22h
Obeležavanje 80. rođendana Danila Kiša: Specijalni program i sabrana dela
Foto: Youtube / Elitera09

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Arhipelag, ekskluzivni izdavač dela ovog pisca za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu organizuje sutra multimedijalni program u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

U prvom delu programa, koji počinje u 19 časova, Arhipelag organizuje razgovor: na temu "Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma". U razgovoru učestvuju pisci i kritičari Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović. Moderator je književna kritičarka Tamara Krstić.

U drugom delu programa, koji počinje u 20 časova, publika će moći da prati projekciju najpoznatije TV drame Danila Kiša "Noć i magla". TV drama "Noć i magla" je prikazana na Radio televiziji Beograd u januaru i julu 1968. godine, kao i na Bledskom festivalu jugoslovenske TV-drame. Dramu je režirao Slavoljub Stevanović Ravasi, dok uloge tumače Miša Janketić, Ljiljana Krstić i Svetolik Nikačević.

Danas je teško zamisliti život bez njega - Jutjub proslavio 10 rođendan!

TV dramu "Noć i magla" publika će moći da vidi prvi put posle više od 40 godina, a Arhipelag je prikazuje uz podršku i saglasnost RTS-a. U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša (22. februar 1935.) Arhipelag je objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. Kišovo delo potvrđuje piščeve reči o "veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli".

Kako je glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović obavestio novinare i RTS će bas na piščev rođendan u nedelju u 20 sati emitovati njegovu dramu "Noć i magla".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs