Neverovatno

Vrlo uspešna aukcija: Pramen kose Abrahama Linkolna prodat za 25.000 dolara!

Pismo sa potpisom ubice pokojnog predsednika kupljeno je za neverovatnih 30 hiljada, dok je poternica za njim dostigla cenu od 21.250 dolara
Vesti
09:00h Autor:
Vrlo uspešna aukcija: Pramen kose Abrahama Linkolna prodat za 25.000 dolara!
Foto: Profimedia

Kolekcija ličnih predmeta američkog predsednika Abrahama Linkolna prodata je na aukciji u Dalasu za 800.000 dolara, prenosi BBC i dodaje da je pramen njegove kose prodat za 25.000 dolara.

Pismo u kojem Linkoln priznaje da Građanski rat ne ide po planu ostalo je neprodato, dok je pismo sa potpisom njegovog ubice Džona Vilksa Buta prodato za 30.000 dolara, a poternica za njim je dostigla 21.250 dolara.

Donald Dou, vlasnik teksaške galerije, počeo je da prikuplja ovu kolekciju 1963. godine, a pošto je umro pre pet godina, njegov sin Greg je odlučio da proda i "omogući" drugim kolekcionarima da uživaju u pojedinim predmetima.

Najveći roštilj na svetu na aukciji - Pekač za 4 tone mesa sa posebnom opremom prodaje se za 350.000 dolara!

Uvojak kose nekadašnjeg američkog predsednika isekao je hirurg, general Džozef Barns, nedugo pošto je Linkoln ubijen 14. aprila 1865. godine.

Don Akerman iz aukcijske kuće rekao je da je Butovo pismo dostiglo veću cenu, jer je javnost bila zgrožena njegovim nedelom, pa je većina njegovih dokumenata i stvari uništena posle Linkolnove smrti.

"Sve što je uspelo da opstane posle 150 godina je retko i veoma vredno" - dodao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs