Neverovatno

Holanđanka stigla traktorom na Južni pol: Ostvarila cilj posle 10 godina! (FOTO)

Manon je prevalila 2.500 kilometara od ruske istraživačke stanice Novolazarevskaja, na antarktičkoj obali, do Južnog pola, za samo 16 dana
Vesti
17:52h Autor:
Holanđanka stigla traktorom na Južni pol: Ostvarila cilj posle 10 godina! (FOTO)
Foto: Profimedia

Holanđanka Manon Osevort stigla je danas traktorom na Južni pol, nakon što je prešla Antarktik vozeći u proseku 10 kilometara na sat.

Svoje putešestvije ledenim kontinentom, 38-godišnja glumica i avanturistkinja, koja je u avanturu krenula pre 10 godina iz svog sela u Holandiji, uporedila je sa "rodeom".

Manon je prevalila 2.500 kilometara od ruske istraživačke stanice Novolazarevskaja, na antarktičkoj obali, do Južnog pola, za 16 dana.

Kako je princ Hari osvojio Južni pol, pročitajte OVDE - 320 kilometara po snegu!

"Moj najgori dan bio je kada sam morala satima da vozim od 0,5 do najviše pet kilometara na sat" - ispričala je neustrašiva Holanđanka za AFP i dodala da se bojala da će morati da odustane od ekspedicije ako se uslovi još pogoršaju.

"Traktor devojka" će sada morati da se vrati istim putem do ruske baze, a zatim do Holandije gde se nada da će stići na vreme da provede Božić sa svojom 10-mesečnom ćerkom.

"Povratak u bazu će ići brže jer će tragovi traktora biti zaleđeni i biće lakše voziti po njima" - navela je Manon.

Njen crveni traktor sa ojačanim točkovima mora da radi neprekidno 24 sata kako se ne bi zaledio u mestu. Na proputovanju kroz snežnu pustinju društvo joj pravi Nikola Bašele, francuski mehaničar koji se s njom smenjuje za upravljačem traktora, kao i šest drugih osoba, među kojima TV ekipa koja snima ceo poduhvat.

Manon je na ovu ideju došla još 2005. godine kada je kao glumica i režiserka postavila komad o devojčici koja na traktoru odlazi na kraj sveta. Poželela je da i sama ostvari jednu takvu pustolovinu, pa je krenula iz svog rodnog sela u Holandiji ka najjužnijoj tački Afrike.

Pre nego što napusti Južni pol, Manon treba da napravi ogromnog sneška belića u čiji će stomak zakopati "vremensku kapsulu" koja će moći da se otvori za 80 godina.

"Želim da napravim kapsulu sa snovima sveta kako bi deca i ljudi u budućnosti mogli da saznaju o čemu smo sanjali, a ne samo o politici i ratovima" - objasnila je ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs