Prvi put u Srbiji

Nova metoda lečenja moždanog udara u Nišu

Reč je o složenoj operaciji koja se može izvesti u prvih nekoliko sati nakon pojave simptoma moždanog udara i praktično se "usisava" tromb koji je i izazvao moždani udar
Vesti
18:52h Autor:
Nova metoda lečenja moždanog udara u Nišu
Foto: Thinkstock

U Kliničkom centru u Nišu, prvi put u Srbiji, urađena je aspiraciona trombektomija Penumbra sistemom u lečenju moždanog udara, saopštio je danas direktor ove ustanove dr Zoran Radovanović.

Reč je o složenoj operaciji koja se može izvesti u prvih nekoliko sati nakon pojave simptoma moždanog udara i praktično se "usisava" tromb koji je i izazvao moždani udar.

"To je jednostavna i brza tehnika vakuum aspiracije tromba kod zapušenja velikih krvnih sudova u mozgu Penumbra sistemom. To je model jednostavnog aspiracionog metoda trombektomije, kojim se pored aspiracije vrši i mehanička fragmentacija tromba. To je neka vrsta malog usisivaca koji se koristi da odblokira tromb koji se nalazi u krvnom sudu u mozgu pre nego sto napravi trajno oštećenje", objasnio je dr Zoran Radovanović.

I Šeron Stoun se suočila sa posledicama moždan udara! Više o tome pročitajte OVDE.

Ova najsavremenija terapijska procedura koja se u svetu primenjuje tek u poslednje tri godine, urađena je na Klinici za radiologiju od strane neurointerventnog tima koji je predvodio dr Miodrag Ilić.

"Nakon primene ove terapije doslo je do kompletne rekanalizacije krvnog suda, uz poboljšanje neurološkog nalaza i smanjenje funkcionalnog deficita kod pacijentkinje S.B. Na kontrolnom skeneru ostecenje mozga bilo je minimalno, a pacijentkinja je otpustena na kućno lečenje u dobrom stanju", rekao je dr Ilić.

Hodanjem smanjite rizik od moždanog udara! Više o tome saznajte OVDE.

"Mozdani udar je prvi na listi smrtnosti kod žena, a drugi kod muškaraca u Srbiji. Većina moždanih udara je uzrokovana trombom koji blokira cirkulaciju u mozgu što dovodi do trajnog oštećenja moždanog tkiva i funkcionalnog poremećaja,često i uz trajni invaliditet. Zato je važno odmah po pojavi prvih simptoma javiti se najbližoj klinici i primeniti terapiju", kazala je dr Miroslava Živković, članica republičke komisije za borbu protiv moždanog udara.

U Nišu se od 2006. godine koristi druga, takođe savremena terapija mozdanog udara, u smislu intravenskog razbijanja ugruska-tj. Fibrinoliticki tretman, koji najčešće znači razliku između trajnog oštećenja i oporavka mozga i koji je efikasan samo ako se primeni unutar 3 do 4,5 sati od pocetka bolesti.

Ovom metodom do sada je od posledica moždanog udara izlečeno 25 pacijenata.

Sprečite ih na vreme - OVDE saznajte za koje bolesti nikada niste premladi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs