Priključite se

Danas Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojke: U Srbiji svake godine oboli 4.000 žena

Cilj kampanje jeste podizanje svesti o prevenciji i ranoj dijagnostici opake bolesti, a prikupljenim sredstvima dinansiraće se pokretanje programa psihosocijalne podrške obolelim ženama i njihovim porodicama
Vesti
00:52h Autor:
Danas Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojke: U Srbiji svake godine oboli 4.000 žena
Foto: Fonet

Danas s početkom u 13 časova iz Knez Mihailove ulice u Beogradu krenuće tradicionalna “Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojkeu okviru kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“.

OVDE pročitajte kojih 7 malih navika može da vas zaštiti od raka dojke!

Cilj kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ jeste da podigne svest o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke, kao i da podrži preventivne i programe psihosocijalne pomoći ženama i njihovim porodicama koje sprovode udruženja Nacionalne asocijacije obolelih od raka (NALOR) u Srbiji.

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu, rezultati su Svetske zdravstvene organizacije.

12 pravila Svetske zdravstvene organizacije za zaštitu od raka, pročitajte OVDE.

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, a oko hiljadu i po svake godine umre.

Sredstvima prikupljenim u okviru kampanje podržaće se pokretanje programa psihosocijalne podrške ženama i njihovim porodicama koje se suočavaju sa dijagnozom raka dojke.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu.

Među činiocima koji povećavaju rizik obolevanja su godine starosti (sa godinama starosti raste rizik), rak dojke u porodici, prethodni rak dojke, rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), nerađanje, kasni prvi porođaj (posle 30. godine) i dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula i drugih hormonskih preparata.

OVDE pogledajte koje promene na grudima ne smete ignorisati!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs