Moderna umetnost

Parižani uvređeni zbog skulpture u centru grada: Trg Vandom nagrđen ogromnim analnim dildom! (FOTO)

Monumentalna skulptura modernog oblika, pod nazivom "Drvo", koja je osvanula juče na trgu na kom se nalaze Palata pravde i brojni luksuzni butici, naljutila je mnoge Parižane od kojih su neki u njoj prepoznali analni dildo
Vesti
13:08h Autor:
Parižani uvređeni zbog skulpture u centru grada: Trg Vandom nagrđen ogromnim analnim dildom! (FOTO)

Jarko zelena, 24 metra visoka skulptura postavljena na trgu Vandom, u samom centru Pariza, izazvala je žestoku kontroverzu, a autor dela, američki umetnik Pol Mekarti, bio je čak fizički napadnut.

Monumentalna skulptura modernog oblika, pod nazivom "Drvo", koja je osvanula juče pored Napoleonovog stuba na trgu na kom se nalaze Palata pravde i brojni luksuzni butici, naljutila je mnoge Parižane od kojih su neki u njoj prepoznali analni dildo.

"Trg Vandom je nagrđen ogromnim analnim plagom", bio je komentar koji je jedna francuska tradicionalistička katolička grupacija postavila na društvenim mrežama. Za američkog umetnika, čiji je rad instaliran u okviru Međunarodnog sajma savremene umetnosti (FIAC), najveće takve manifestacije u svetu, koja se tradicionalno održava svakog oktobra u francuskoj prestonici, skulptura ponajviše liči na božićnu jelku.

"Ali, to je apstraktno delo. Ljudi mogu biti uvređeni ako žele da u njemu vide dildo, ali za mene ono je samo nešto apstraktno", naveo je Mekarti. Kako prenose francuski mediji, 69-godišnji umetnik, poznat po korišćenju subverzivnih supstanci u svom radu kao što su krv i izmet, bio i fizički napadnut nekoliko sati nakon postavljanja skulpure.

Prišao mu je prolaznik koji ga je tri puta ošamario, vičući kako njegovo delo "nema šta da traži na trgu", da bi potom nestao u trku. Šokiran, ali ne i povređen, Makarti je upitao novinara "Monda" da li se "ovakve stvari često događaju u Francuskoj?"

Povodom incidenta reagovala je i umetnička direktorka FIAC-a Dženifer Flej, koja je izjavila da je "sramota zbog Francuske". Ona je priznala tendenciozni karakter skulpture, ali je istakla da ne postoji nikakva uvreda.

"Čemu služi umetnost ako ne da uzburka, postavi pitanja, otkrije pukotine u društvu?" upitala se Flaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs