Svedočenja učesnika

Izložba "Priča o drugom životu" na Kalemegdanu povodom oslobođenja Beograda

U utorak, 14. oktobra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu biće otvorena izložba "Priča o drugom životu", u okviru obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu
Vesti
01:04h Autor:
Izložba "Priča o drugom životu" na Kalemegdanu povodom oslobođenja Beograda

U okviru programa obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u utorak, 14. oktobra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu biće otvorena izložba "Priča o drugom životu".

Organizator izložbe Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" najavilo je da izložba na jedinstven način predstavlja događaje iz oktobra 1944. godine, i da nije priča o ofanzivama, operativnim planovima i vojnim jedinicama, već o ljudima koji su bili svedoci i učesnici velikog istorijskog događaja, o životu, nadi i iščekivanju slobode.

Oslobođenje Beograda

na ovoj izložbi dato je kroz sudbine svedoka i učesnika, priče ljudi koji su dane provodili u iščekivanju slobode, kao i manje poznate priče o vojnicima i tragovima koje su ostavili u Beogradu. Jedna od takvih priča je i zanimljiva priča o kavkaskom orahu na Avali, kojoj u prethodnom periodu nije posvećivana i pridavana posebna pažnja.

U realizaciji izložbe učestvovali su i Centar za istočnoevropske studije "Miroslav Jovanović" Filozofskog fakulteta u Beogradu, Institut za savremenu istoriju i Vojni muzej. Takođe su korišćene i fotografije iz ličnih kolekcija građana, koje su ustupljene Javnom preduzeću "Beogradska tvrđava" po objavljivanju javnog poziva za saradnju, a koje su doprinele sagledavanju ovog perioda iz novog ugla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs