Jubilej

Zona sumraka: 57 godina od emitovanja prve epizode kultne serije

Kultna serija ostala je upamćena po čudnim zapletima i neočekivanim raspletima priča junaka koji se nikada ne ponavljaju, ali i po uvodnoj špici od koje nam se dizala kosa na glavi
Vesti
18:08h Autor:
Zona sumraka: 57 godina od emitovanja prve epizode kultne serije
Foto: Youtube

Američka serija koja je obeležila detinjstva mnogih generacija, čuvena "Zona sumraka" prvi put je emitovana na današnji dan 1957. godine na televiziji CBS.

Ovo delo, koje je kreirao Rod Serling, je vrhunski spoj fantastike, naučne fantastike i horora, a svaka epizoda sačinjena je od više različitih kratkih priča od kojih svaka dovodi gledaoca u situaciju da oseti strah ili da bude isprovociran samom temom.

20 zanimljivosti o seriji "Srećni ljudi" koje niste znali, pročitajte OVDE.

Likovi iz serije su "obični" ljudi koji iz nekog razloga upadnu u četvrtu dimenziju, dimenziju zvanu "zona sumraka" što često dovodi do neočekivanih zapleta na početku i raspleta na kraju epizode.

Prvi serijal je bio emitovan od 1959. do 1964, obnovljen je od 1985. do 1989. godine da bi 1994. usledio novi pod nazivom "Rod Serlingovi izgubljeni klasici". Drugi talas obnove serijala bio je od 2002. do 2003. godine.

Specifičnost kod "Zone sumraka" je i to što nije imala glavne junake koji bi se pojavljivali u svakoj epizodi već je karakteriše širok spektar gostujućih glumaca za svaku epizodu od kojih su se neki tek kasnije proslavili.

I muzika u ovoj seriji je postala kultna, pa je oličenje horora i strave kada se čuju tonovi legendarnog Bernarda Hermana koji je zaslužan za poznatu temu iz "Zone sumraka", a znaju je i današnje mlade generacije.

Tvorac i narator, Rod Serling, dobio je dve Emi nagrade za scenario 1960. i 1961. godine i Zlatni globus 1962. za najbolju režiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs