I hrana ga privukla

Žerar Depardje u Beogradu: Ovo je zemlja sa velikom kulturom i istorijom!

Čuveni glumac želeo je da upozna srpsku kulturu, a priznaje i da je jedan od razloga posete Srbiji to što je čuo da je hrana izvrsna
Vesti
08:54h Autor:
Žerar Depardje u Beogradu: Ovo je zemlja sa velikom kulturom i istorijom!
Foto: Tanjug

Čuveni francuski glumac Žerar Depardje doputovao je u jednodnevnu posetu Beogradu, prilikom koje je obišao Jugoslovensku kinoteku i Beogradsku filharmoniju i sastao sa premijerom Srbije.

U poseti kinoteci i filharmoniji domaćini su mu bili ministar kulture Srbije Ivan Tasovac i direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Depardje je tom prilikom primio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, priznanje za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljeno povodom stogodišnjice filma 1995. godine.

Zelenović je istakao značajna imena dosadašnjih dobitnika, od Angelopulosa, Bertolučija, do Mihalkova i Vendersa, a Depardje je izjavio da je veoma počastvovan što je od sada i on na toj listi.

"Čast mi je da sam deo tog velikog i značajnog spiska, u ovoj velikoj i značajnoj zemlji koja čuva svoje sineaste, čuva uspomene na nekadašnje filmske umetnike, u zemlji u kojoj se film čuva i voli" - rekao je on.

"Mislim na fim kao umetnost pokretnih slika, naročito u našim vremenima sa toliko vidova različitih slika, raznih "selfija" koji se prave na svakom koraku. Vrlo je važno čuvati film u klasičnom smislu" - istakao je glumac.

Žerar Depardje promoviše francusko - rusku kuhinju! Gde će otvoriti restoran, saznajte OVDE.

Napominjući da je film medij koji može lako i lepo da ispriča svaku priču, primetio je da "broj kopija koje se čuvaju u Kinoteci sadrži na desetine hiljada istorija ispričanih kroz film".

Depardje je prethodno obišao novo zdanje Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, divio se kameri braće Limijer, posmatrao projekciju kroz "Carsku panoramu" iz 19. veka, slikao se sa originalnim štapom Čarlija Čaplina...

Vidno raspoložen upisao se u knjigu utisaka Kinoteke i mnogobrojnim novinarima zatim pročitao poruku.

"Hvala vam na tome što čuvate uspomenu na slike koje pripadaju sedmoj umetnosti i što nastavljate da pričate najlepše ljubavne priče" - zapisao je on.

Neverovatne slike mladog španskog umetnika pogledajte OVDE.

U susednoj zgradi Beogradske filharmonije, gde ga je pratio ministar Tasovac, nekadašnji direktor Filharmonije, slavni glumac je prisustvovao delu probe i odslušao jedan stav iz "Slovenskog marša" Čajkovskog, što je deo programa za predstojeću turneju našeg orkestra po Americi.

Potom je uz uzvike "bravo" prišao i čestitao dirigentkinji Ketrin Klarson Megvajer i prvoj violini Tijani Milošević, koja mu je pružila dirigentsku palicu kao suvenir.

Depardje se spontano popeo za pult, a orkestar je prihvatio izazov i tako je za još jedna stav Čajkovskog naša Filharmonija imala specijalnog dirigenta. Ovaj kratki nastup izazvao je ovacije svih prisutnih, a Depardje je zahvalio muzičarima i poželeo im sreću na turneju u SAD.

Osim toga, glumac se jutros sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a posetu je nastavio odlaskom u zgradu Beogradske zadruge, gde mu je domaćin gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Depardje je kazao da je u Srbiju došao jer ga interesuje kultura, kultura bilo koje zemlje, ali i da je čuo da je hrana u Srbiji odlična.

A šta se dogodilo doktoru Hausu kad je stigao u Srbiju, otkrijte OVDE.

"Reč je o velikoj zemlji, maloj, ali velikoj zemlji kada je reč o istoriji i kulturi", kazao je Depardje. On je dodao i da je veoma srećan što će Srbiju ove godine, prema najavama premijera, posetiti veliki broj značajnih ljudi iz sveta i da ga veoma raduje činjenica što se Srbija nije pridružila Evropi u uvoođenju sankcija Rusiji, ali je dodao da on nije kompetentan da komentariše situaciju u Ukrajini:

"Ja sam umetnik i nisam pozvan da to komentarišem. Problem Ukrajine nije ništa novo, ali ja sam siguran da će Putin to rešiti", kazao je Depardje. Premijer Vučić zahvalio se Depardjeu na poseti i kazao da se još uvek nisu dogovarali ni o kakvoj konkretnoj saradnji, ali da je zamolio glumca da promoviše Srbiju u svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs