Antoan de Sent Egziperi

70 godina od poslednjeg leta autora Malog princa

Potičem iz detinjstva, kao što neko potiče iz neke zemlje, napisao je autog knjige bez koje ni naše detinjstvo ne bi bilo isto
Vesti
21:44h
70 godina od poslednjeg leta autora Malog princa
Foto: Wikipedia

Antoan de Sent Egziperi rodio se 1900. godine u Lionu u Francuskoj. Izgubio je oca kada je imao samo četiri godine, a sa sedamnaest je izgubio i mlađeg brata, što ga je teško pogodilo.

S njim i sa sestrama proveo je neobično, zanimljivo detinjstvo puno mašte, o kojem će jednom napisao: "Potičem iz detinjstva kao što neko potiče iz neke zemlje."

Egziperi je prvi put je poleteo 1912. godine. Bavio se matematikom i tehničkim izumima. Sledio je svog zvezdanog junaka Malog princa i bukvalno. Godinu dana nakon objavljivanja knjige poleteo je na izviđački let, a nestao je nad Mediteranom 31. jula 1944. godine.

Egziperi je još od detinjstva pokazivao sklonosti ka pisanju ali i želju da postane pilot. To je i ostvario u Strazburu 1921. godine.

Svoje prvo delo Avijatičar objavio je 1929. godine, kada je aktivno leteo na pravcima u u Americi gde istražuje Patagoniju i Kordiljere. Orden legije časti dobio je 1930. godine za zasluge u civilnoj aronautici. Na svoj poslednji let krenuo je kao učesnik oslobodilačkih snaga protiv Hitlerove Nemačke 31. jula 1944. godine i nikada se nije vratio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs