Sećanje

Tri godine od smrti Milana Delčića Delče

Muzičar, dramaturg i televizijski voditelj izgubio je borbu protiv raka 24. jula 2011. u svojoj 51. godini
Vesti
22:36h Autor:
Tri godine od smrti Milana Delčića Delče
Foto: Beta

Danas se navršava tri godine kako je preminuo Milan Delčić Delča, muzičar, dramaturg i televizijski voditelj.

Delča je rođen u Pirotu 19. novembra 1960. godine, a detinjstvo je proveo u Kruševcu, gde je završio niže razrede osnovne škole pre nego što se sa porodicom preselio u Beograd.

Muzikom je počeo da se bavi krajem 1970-ih. Sa Zoranom Vulovićem i Aleksandrom Vasiljevićem 1979. je osnovao grupu „Furije furiozno furaju“, koja je kasnije preimenovana u „Prolog za veliki haos“. Grupi su se 1980. pridružili novi članovi i ona je dobila naziv „U škripcu“. Prve snimke, pesme „Južno voće“ i „Pamflex dom“, objavili su 1981. na albumu „ARA“ koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

Godine 1984. diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je nekoliko pozorišnih predstava: „Hari ne putuje vozom“, „Kraljevo blago“, „-{Transsex hard-core one man show}-“, „Radmilo Gnusni i Radmila Pogana“. Takođe je autor i režiser storije „Lepe, čiste, dobre“ u omnibusu „Beogradske priče“, dramaturg televizijske serije „Dome, slatki dome“, scenarista serije „U ime zakona“ (1991) i koscenarista filma „Ne skreći sa staze“ (2003).

Pojavljivao se u filmovima „Slatko od snova“ (1994) i „Sivi kamion crvene boje“ i u TV seriji „Otvorena vrata“ (1994-1995).

Nakon nekoliko godina borbe protiv raka, Delčić je preminuo 24. jula 2011. godine u svojoj 51. godini.

Podsetimo, pre tri godine na jučerašnji dan je preminula još jedna muzička zvezda, Ejmi Vajnhaus.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs