NIKO NIJE HTEO DA GLUMI SUROVU MEDICINSKU SESTRU, ONA JE PRISTALA I DOBILA OSKARA: Preminula je juče u svom domu

Glumica Luiza Flečer umrla je u 88. godini života, a pamtićemo je po ulozi u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda"

Vesti
Autor:
NIKO NIJE HTEO DA GLUMI SUROVU MEDICINSKU SESTRU, ONA JE PRISTALA I DOBILA OSKARA: Preminula je juče u svom domu
Foto: Profimedia

Glumica Luiza Flečer umrla je u snu, juče, 23. septembra u svom domu u Francuskoj, okružena porodicom i prijateljima. Glumica je imala 88 godina, a tužne vesti je saopštio njen agent Dejvid Šol.

Luiza je bila glumica koja je veliku slavu doživela u ranim četrdesetim godinama kada je izabrana za ulogu okrutne i proračunate medicinske sestre u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda“ postavila novi standard za filmske negativce. Ta uloga joj je donela i Oskara.

Luiza Flečer
foto: Profimedia

Nakon što je svoju karijeru godinama odlagala kako bi odgajila svoju decu, Flečer je bila u ranim 40-im i malo poznata kada je izabrana za ulogu pored Džeka Nikolsona u filmu iz 1975. reditelja Miloša Formana, koji se divio njenom radu godinu dana ranije u filmu režisera Roberta Altmanova "Lopovi poput nas".

U to vreme nije znala da su mnoge druge istaknute zvezde, uključujući En Bankroft, Elen Berstin i Anđelu Lensberi, to odbile.

"Bila sam poslednja glumica koja je angažovana za taj film. Tek kada smo bili na pola snimanja, shvatila sam da je uloga ponuđena drugim glumicama koje nisu htele da deluju tako užasno na ekranu, " ispričala je Luiza 2004. godine.

Luiza Flečer
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs