Verovali ili ne

UKOLIKO IMAJU BOLNE MENSTRUACIJE, ŽENE U ŠPANIJI MOGU DA ODSUSTVUJU 3 DANA SA POSLA: Uskoro usvajanje novog zakona

U Španiji se razmatra usvajanje zakona prema kojem je ženama dozvoljeno da izostanu 3 dana mesečno s posla, ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus

Vesti
12:13h Autor:
UKOLIKO IMAJU BOLNE MENSTRUACIJE, ŽENE U ŠPANIJI MOGU DA ODSUSTVUJU 3 DANA SA POSLA: Uskoro usvajanje novog zakona
Foto: Shutterstock

Očekuje se da će ovaj zakon biti usvojen u toku ove nedelje, što znači će Španija postati prva država u Evropi koja je ženama pružila ovakav vid podrške. Ranije su to uradili Japana, Južna Koreja, Indonezija i Zambija.

Špansko društvo za ginekologiju i opstetriciju je ranije utvrdilo da otprilike jedna trećina žena koje imaju menstruaciju pate od dismenoreje, odnosno bola u maternici. One se također susreću sa dijarejom i jakim glavoboljama.

Istraživanje humanitarne organizacije Bloody Good Period pokazalo je da 73 posto žena otežano rade tokom menstruacije, piše Klix.ba

"Ovakvi podaci su neprihvatljivi. Lekari i ostatak društva bi se trebali više uključiti u rešavanje ovog problema. Kada se problem ne može medicinski rešiti, smatram da je razumno proglasiti ga privremenim invaliditetom. Dakle, ako žena ima veoma bolnu menstruaciju, treba joj dozvoliti da ostane kod kuće", izjavila je španska državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja Angela Rodriguez za El Periodico.

Učenicama u školama u Španiji će biti omogućeno besplatno korištenje higijenskih potrepština. Isto tako, PDV od prodaje uložaka i tampona bit će ukinut u supermarketima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs