Srbija

C&A ODLAZI IZ SRBIJE? Sumnja se da su švercovali kinesku robu i državu oštetili za 6 miliona evra

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend

Vesti
Autor:
C&A ODLAZI IZ SRBIJE? Sumnja se da su švercovali kinesku robu i državu oštetili za 6 miliona evra
Foto: Shutterstock

Sumnja se da modni lanac C&A planira da napusti Srbiju nakon što je država otkrila da su skoro sedam godina švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra.

Ova informacija sada je već vrlo aktuelna među ukupno oko 130 radanika kojima je menadžment i zvanično saopštio da je pitanje dana kada bi firma mogla da zatvori vrata i da ih ostavi na ulici.

"Uprava kompanije je sazvala u ponedeljak popodne sastanak na kom je saopšteno da bi brzo mogla da prestane sa radom", reklo je više ljudi upućenih u ovu priču.

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema našim saznanjima radi se o švercovanju robe još od 2014.

Saopštenje kompanije

Poznata kompanija je objavila i saopštenje u kom navode da su meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca.

- Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost. Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i promenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A. Kompanija C&A Srbija meta je organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu 2014-2021. godine. Zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021, kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije. Nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Republike Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza. Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obradivaće imenovani stečajni upravnik - navodi se u saopštenju kompanije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs