neverovatno!

OVO JE NAJZNAČAJNIJE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U BAČKOJ: Posvećeno kultu proleća, plodnosti i tradiciji!

U SLAVU BOGINJE IZ NEOLITA: Figura stara 7.000 godina najznačajnije arheološko otkriće u Bačkoj

Vesti
Autor:
OVO JE NAJZNAČAJNIJE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U BAČKOJ: Posvećeno kultu proleća, plodnosti i tradiciji!
Foto: Printscreen Youtube / FAR TV

HILJADE ljudi okupile su se tokom vikenda na "Danima Crvenokose boginje" u Odžacima, koji su održani od 3. do 5. juna.

Reč je o svetkovini posvećenoj kultu proleća, plodnosti i tradicije, čiji simbol je statueta Crvenokose boginje iz ranog neolita, stara više od 7.000 godina, a otkrivena 1989. tokom arheoloških iskopavanja na lokalitetu Donja Branjevina u blizini sela Deronje u odžačkoj opštini. Figura Crvenokosa boginja, visoka 38 centimetara, postavljena je u obliku bronzanog spomenika u centru Odžaka, kao najznačajnije arheološko otkriće u ovom delu Bačke.

Posle 14 godina neodržavanja, "Dani Crvenokose boginje" oživljeni su pre četiri godine, na inicijativu građana, kao centralna manifestacija odžačke opštine.

- Povratili smo sjaj "Dana" kroz bogat trodnevni program, kojim prikazujemo specifičnosti našeg kraja i pružamo ljudima nezaboravno iskustvo i doživljaj - rekla je Vesna Petković, predsednica Turističke organizacije opštine Odžaci.

Manifestacija je otvorena u Muzejskoj jedinici simboličnom predajom replike Crvenokose boginje zamenici predsednika opštine Dejani Salaj i prezentacijom arheološkog i istorijsko-etnološkog materijala. Veći deo programa održan je na platou ispred Sportskog centra, zbog čega je tri dana bio obustavljen saobraćaj u ulicama Jurija Gagarina i Knez Mihailovoj u centru grada.

Slavlje je počelo nastupom jedinstvenog dečjeg rok-sastava "Novi talas", koji čine učenici nižih razreda OŠ "Branko Radičević". Svečanost su prvog dana uveličali i animatori i mažoretkinje, kao i "Lapsus bend", posle čijeg je koncerta priređen vatromet. Drugog dana su u parku "Šumice" održane seoske igre, na trgu su se predstavili folklorni ansambli, mađioničari, klovnovi i akrobate, a vatrogasci su priredili pena-parti. Kruna večeri i cele manifestacije bio je spektakularni koncert Dragane Mirković.

"ZLATNI KOTLIĆ" ZA KRAJ

U sklopu "Dana Crvenokose boginje", u nedelju, 5. juna, održano je takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša "Zlatni kotlić Odžaka", a biciklisti su se nadmetali za Kup Srbije, u međunarodnoj trci "Velika nagrada Odžaka". Poslednji dan manifestacije bio je rezervisan i za narodno stvaralaštvo koje su predstavila udruženja žena iz devet naselja u opštini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs