svake godine raste po metar

NAJVEĆI FIKUS NA SVETU NALAZI SE U ČAČKU: Nikada ga ne zalivaju, a star je POLA VEKA i svake godine poraste metar!

Ispred čačanskog Doma kulture juče je bila ogromna gužva, jer se orezivala ova nesvakidašnja biljka, a mnogi su hteli da uzmu i pelcer!

Vesti
Autor:
NAJVEĆI FIKUS NA SVETU NALAZI SE U ČAČKU: Nikada ga ne zalivaju, a star je POLA VEKA i svake godine poraste metar!
Foto: Printscreen Youtube / Televizija Telemark

Najveći fikus u zatvorenom prostoru na svetu raste, verovali ili ne, baš u Srbiji! Ovo pravo čudo prirode opstaje u zatvorenom prostoru već više od pola veka, a svake godine se uveća, bar, za metar.

Fikus je posađen u temelje Doma kulture u Čačku 1971. godine, a iz Splita su stigla tri stabla od kojih su se dva primila. Ono što je interesanto - nikad se ne zaliva! Pet decenija kasnije, obuhvatio je tri sprata!

Njegova krošnja je impozantna i potrebno je napraviti tridesetak dugačkih koraka da bi se stiglo do kraja. Ispod krošnje je napravljena metalna konstrukcija koja drži njegove bremenite grane.

Ono što je kuriozitet i verovatno tajna njegove veličine i sjaja, i to bez zalivanja, jeste činjenica da je posađen na terenu koji obiluje podzemnim vodama, ali i ogromna količina svetlosti. O njemu brinu stručnjaci sa Agranomskog fakulteta u Čačku i Gradskog zalenila, a redovno se vrši orezivanje i proređivanje ove biljke.

Fikus
foto: Printscreen Youtube / Televizija Telemark

Proglašen je za spomenik kulture!

Čačanski fikus 2003. godine proglašen je za spomenik kulture i zaštićeno prirodno dobro trećeg reda, a građani su pokrenuli inicijativu da zbog svoje masivnosti bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda

I upisan je!

GINISOV REKORDER

- Naš fikus je Ginisov rekorder, najveći svoje vrste u zatvorenom prostoru, a pošto je posađen kada je zgrada izgrađena ove godien slavi 50. rođendan - istakla je Milkica Miletić prošle godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs