Svemirska dešavanja

Robot Kjurioziti napravio selfi za godišnjicu boravka na Marsu (FOTO)

Da bi snimio svoj autoportet, robot je spojio pedesetak fotografija koje je napravio 7. februara prošle godine kamerom fiksiranom na jednoj svojih artikulisanih ruku
Vesti
15:52h Autor:
Foto: AP

Rover Kjurioziti je stigao na Crvenu planetu pre tačno jednu marsovsku godinu, te je za tu priliku na Zemlju poslao svoj selfi.

 

Da bi snimio svoj autoportet, robot je spojio pedesetak fotografija koje je napravio 7. februara prošle godine kamerom fiksiranom na jednoj svojih artikulisanih "ruku". Mala pokretna laboratorija, teška jednu tonu, krstari četvrtom planetom od Sunca već punu marsovsku godinu, ili preciznije 687 zemaljskih dana.

 

Kjurioziti se spustio na Mars 6. avgusta 2012. u pokušaju da prodre u njegove tajne i ustanovi da li je ova planeta, koja danas deluje veoma negostoljubivo, nekada davno podržavala život. Glavni zadatak Kjuriozitija je da, pomoću svojih 17 kamera i 10 naučnih instrumenata, analizira uzorke tla.

 

Rover se kreće veoma polako - dosad je prevalio svega sedam kilometara, a krajnji cilj mu je planina Šarp, visoka 5.000 metara. Iako zasad nije pronađen nijedan čvrst dokaz da je nekada na Marsu postojao život, Kjurioziti je prikupio čitav niz podataka koji ukazaju da je on u jednom trenutku bio moguć. Analize koje je rover obavio otkrivaju da je voda jednom davno tekla Crvenom planetom.

 

U stenama su pronađeni i tragovi ugljenika, vodonika, kiseonika, sumpora i fosfora. Ustanovljeno je da stene sadrže glinene minerale što ukazuje na prisustvo vode. Američka svemirska agencija (NASA) ima u planu da 2020. na Mars pošalje Kjuriozitijevog mlađeg brata, Kjurioziti 2.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...