TESTIRANO 14.386 OSOBA

KORONA PRESEK: 2.211 novozaraženih, preminulo je 17 pacijenata

Vesti
Autor:
KORONA PRESEK: 2.211 novozaraženih, preminulo je 17 pacijenata
Foto: Shutterstock

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 14.386 građana od kojih je 2.211 novozaražen.

Preminulo je 17 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 63 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 8.085 građana od kojih je 1.366 bilo novozaraženih. Preminulo je 17 pacijenata, dok je na respiratorima bilo 67 obolelih.

Inače, zaštitne maske od subote nisu obavezne u zatvorenom prostoru, međutim, u određenim institucijama one moraju da se nose, i svako ko to krši, kažnjavaće se.

U najnovijoj Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, koja je za vikend objavljena u Službenom glasniku, navodi se da su maske obavezne u zdravstvenim i ustanovama za smeštaj starih lica, a pored zaposlenih, dužan je da ih nosi svako ko boravi u njima.

- Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za smeštaj starih lica, kao i lica koja ulaze i borave u tim ustanovama, osim korisnika u ustanovama za smeštaj starih lica, obavezno nose zaštitne maske - navodi se u Uredbi.

Dodaje se da kontrolu primene mere vrši ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, kao i da se svako ko je krši kažnjava.

- Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice kome je utvrđena obaveza i koje boravi u ustanovi, a ne nosi masku.

Odluka da maska više ne bude obavezna u svakom drugom zatvorenom prostoru doneta je u četvrtak na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kada su ukinute i kovid propsunice koje su od 23. oktobra prošle godine bile obavezne u ugostiteljskim objektima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs