Ništa bez para

Jutjub blokira spotove Adel: Izdavačke kuće mnogih umetnika odbijaju nove tarife

Odluka Jutjuba da izdavačim kućama ponudi nove uslove i tarife mogla bi da dovede do blokade velikog broja izvođača koji su se odlučili za manje, nezavisne kuće
Vesti
12:32h Autor:
Jutjub blokira spotove Adel: Izdavačke kuće mnogih umetnika odbijaju nove tarife
Foto: Beta / AP

Guglov sajt za razmenu video sadržaja, popularni Jutjub, najavio je da će uskoro blokirati video spotove umetnika poput Adele, Džeka Vajta, Arctic Monkeys-a i Radiohead-a.

Videozapisi pomenutih izvođača više se neće moći naći na ovom sajtu jer njihove nezavisne izdavačke kuće odbijaju da prihvate nove tarife koje je JuTjub uveo za svoj pretplatnički muzički servis.

Platforma će početi da blokira video klipove "u narednih nekoliko dana", izjavio je danas za Fajnenšel tajms Robert Kajnkl, direktor komercijalnih operacija Guglove podružnice.

On je precizirao da izdavačke kuće koje su prihvatile ponuđene uslove predstavljaju 95 odsto muzičke industrije. Fajnenšel tajms, međutim, ističe da neke značajne diskografske kuće, odbijaju da potpišu saglasnost.

Krajem maja, diskografske kuće su izjavile da im JuTjub preti da će povući njihove kataloge ukoliko odbiju novi tarifni sistem, koji su ocenile kao "izuzetno nepovoljan". JuTjubov pretplatnički servis nudi gledanje muzičkih videa bez reklama i preuzimanje pesama na mobilne aparate.

Kontroverzna odluka JuTjuba mogla bi da dovede do blokade velikog broja umetnika koji svoju muziku plasiraju na tržište preko manjih, nezavisnih izdavačkih kuća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs