Čovek koji je u mnogome zadužio srpsku kulturu

Odlazak džez velikana: Preminuo Miša Blam

Kao izdanak stare dorćolske porodice u kojoj je bilo više generacija muzičara, ne čudi ogroman doprinos muzici u srpskoj kulturi
Vesti
00:46h Autor:
Odlazak džez velikana: Preminuo Miša Blam
Foto: Beta

Slavni džez muzičar i kompozitor Mihajlo Miša Blam preminuo je danas u Beogradu, potvrdila je njegova porodica.

Ovaj legendarni srpski džez muzičar, kontrabasista i istoričar srpskog džeza, rođen je 15. decembra 1947. u Beogradu.

Izdanak je stare dorćolske jevrejske porodice u kojoj je bilo više genaracija muzičara. Njegov otac Rafael bio je osnivač džez orkestra "Studentski Micky Jazz" (1927), za koji se veruje da je bio prvi džez orkestar u Srbiji. I njegov deda Markus David bio je među osnivačima Radio Beograda.

Osim višedecenijske međunarodne karijere muzičara, Miša Blam je bio predani istraživač prošlosti džez muzike u Srba kao i osnivač Muzeja džeza. Sistematski je decenijama prikupljao stare muzičke snimke i najrazličitije detalje vezane za prošlost džeza kod nas.

Bio je muzičar, kompozitor, profesor, a njegova istraživanja prošlosti džeza pretočena su u knjigu "Jazz u Srbiji 1927-1944" i dragoceno su i neprevaziđeno štivo. Studirao je kontrabas, a prethodno učio violinu i klavir. Pohađao je muzičku školu "Stanković" u kojoj će i sam postati profesor, poput njegovog oca.

Muzičku akademiju je pohađao u Beogradu i potom u Belgiji.Osim džezom, podjednako se bavio i drugim muzičkim stilovima, a kao muzičar obišao je bukvalno čitav svet. Nastupao je s najrazličitijim orkestrima i muzičkim velikanima sa svih meridijana, od Beogradske filharmonije do Berlinskog radio-orkestra Herberta fon Karajna, kao i sa više od 30 velikana džeza iz sveta. Po sopstvenim rečima četiri decenije se, pored svega drugog, bavio istraživanjem i prikupljanjem dokumenata, fotografija, bibliografskih i diskografskih jedinica, postera, plakata, iz raznih zemalja, vezanih za prošlost džeza u Srba, i postupno je stvorio nezamenjivu i jedinstvenu kolekciju.

Elegantan, decentan, čovek institucija, kao retko ko, zadužio je srpsku kulturu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs