POSTKOVID SINDROM

AKO STE PRELEŽALI KORONU NA NOGAMA I POSLE RADITE OVO: Može doći do fatalnih ishoda!

Za osobe koje su preležale koronu, od presudnog značaja je da prate ovo uputstvo

Vesti
Autor:
AKO STE PRELEŽALI KORONU NA NOGAMA I POSLE RADITE OVO: Može doći do fatalnih ishoda!
Foto: Shutterstock

Korona virus čak i sa lakšom kliničkom slikom ostavlja mogućnost stvaranja produženog kovida. Ako se na konstantni umor i iscrpljenost doda fizička aktivnost, dobija se recept za katastrofu, može doći do fatalnog ishoda!

Postkovid sindrom javlja se nakon infekcije bilo kojim sojem korone, a čak ni lakša klinička slika nije garancija da nećemo proći bez produženih simptoma. Lakše zamaranje, problemi sa disanjem, konstantni umor samo su neki od njih.

Velika je greška "zaletati" se u fizičku aktivnost nakon preležane korone, što su više puta rekli stručnjaci - nikako se ne preporučuje vežbanje a čak je i seks bolje preskočiti, makar neko vreme.

Simptomi takozvanog produženog kovida najčešće traju od dve do osam nedelja, kažu lekari. Ukoliko se javljaju i kasnije, pacijent treba da se obrati izabranom lekaru kako bi se obavila detaljna ispitivanja. Postkovid ili produženi kovid javlja se čak i kod pacijenata koji su na nogama pregurali bolest.

"Čovek mora da bude pametan i da se ponaša kao rekonvalescent, da uzima mnogo vitamina, da se ne zamera previše, da koristi što je moguće zdraviju hranu, da ima ograničenu fizičku aktivnost. Postoje situacije u kojima određeni pacijenti, iako su bili na kućnom lečenju i nisu imali ono što zovemo virusna upala pluća i neki oblik respiratorne infekcije, traže pomoć lekara", kaže za RTS dr Nataša Petrović Stanojević, pulmolog u KBC Zvezdara.

"Najvažnije je da oni osluškuju svoje telo i da ne rade ništa preko granice onoga što njihovo telo može da podnese", kaže dr Dragana Ivanović, načelnica opšte medicine DZ Vračar.

Redovnim fizičkim aktivnostima treba se vratiti laganim tempom, jer sve intenzivne aktivnosti mogu dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih posledica, tvrde lekari. Nakon preležane korone, savetuju se kraći periodi šetnje, lakše fizičke aktivnosti, uz konsultaciju s lekarima, piše Mondo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs