SJAJNA VEST

DANAS POČINJE IZGRADNJA METROA: Istorijski dan koji su čekale generacije Beograđana!

Novi metro biće najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe, najavio ministar finansija Siniša Mali

Vesti
09:21h Autor:
DANAS POČINJE IZGRADNJA METROA: Istorijski dan koji su čekale generacije Beograđana!
Foto: Shutterstock

Radovi na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju zvanično počinju danas, potvrđeno je Kuriru iz kabineta ministra finansija Siniše Malog.

On je nakon toga ovu informaciju objavio i na svom Instagram nalogu, gde je naveo da će novi metro biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe i da je ovo istorijski dan koji su čekale generacije naših građana.

- Mnoge vlasti pre nas imale su u planu izgradnju metroa, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju. Mi, s druge strane, već dugo aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za grad Beograd i Republiku Srbiju - naveo je Mali i dodao da, kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanice. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu. Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028, a druga 2030. Mali je naveo i da su trase metroa usklađivane sa razvojem BG voza, a planira se razvoj četiri linije gradske železnice i tri linije prigradske železnice.

- Ovo znači da ćemo imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u Beogradu. Izgradnja metroa, koji je deo projekta "Srbija 2025", olakšaće život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP Srbije - naveo je Mali.

Kako je ranije najavljeno, sledeća etapa je potpisivanje ugovora za izgradnju depoa u februaru 2022, potom u martu - potpisivanje ugovora za izgradnju saobraćajnica, u junu - potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela, i u novembru počinje izgradnja depoa. U februaru 2026. slede nabavka vozova i testiranje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs