siniša mali izjavio

MINIMALAC IDE NA 300 EVRA: Siniša Mali najavio sjajnu vest za zaposlene sa najmanjim primanjima!

Dogovor narednih dana

Vesti
Autor:
Foto: Kurir Arhiva

Ministar finansija Siniša Mali danas je saopštio da je sa trećim paketom ekonomske pomoći država uspela da sačuva radna mesta i privredu i naglasio da o tome govore rezultati po pitanju stope rasta.

Podsetio je i da je primena trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa u toku.

Mali je rekao da će sledeće srede biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima koji primaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena pomoć za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi.

- Potom 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugrađane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije - objasnio je Mali.

Ministar je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno oko 266 milijardi dinara.

- Svako obećanje koje smo dali ispunili smo u dan i u dinar. Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o 1.200.000 radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene odnosno građane koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali - rekao je Mali.

Siniša Mali
foto: PrintscreenTVPrva

Osvrnuo se i na najavljeno povećanje minimalne cene rada sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara i rekao da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih i poslodavcima.

- Podsetiću da smo početkom godine imali povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, a istovremeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Svake godine, kako nam raste ekonomija, a to je opredeljenje našeg predsednika Aleksandra Vučića, najveću korist imaju građani. Кad je minimalna cena rada u pitanju prvi put idemo na 300 evra. Sada je 32.000 dinara, a želimo da idemo sa povećanjem, ne manjim od devet procenata, na 35.000 dinara - naveo je Mali.

Objasnio je da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u našoj zemlji koja je u aprilu bila oko 560 evra.

- Pre nekoliko godina krenuli smo sa prosečnom platom koja je bila 329 evra. Iz godine u godinu raste prosečna zarada, rastu plate ljudima, a to je upravo osnova naše politike - rekao je Mali.

Ministar finansija je zaključio da Srbija nezaustavljivo ide napred i da ekonomija nije pala na velikim izazovima poput korone, a naglasio je da nikada nisu bile veće plate i penzije iza čega stoji čvrsta opredeljenost ka poboljšanju životnog standarda građana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...