Tuga

IVAN TASOVAC SAHRANJEN U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Patrijarh Porfirije održao potresan govor

Sve ono za čim je Ivan tragao ja sam siguran da mu je postalo jasno. Umetnost koja prevazilazi svaku vrstu logike nije ništa drugo nego traganje za smislom, rekao je patrijarh

Vesti
Autor:
IVAN TASOVAC SAHRANJEN U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Patrijarh Porfirije održao potresan govor
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Sahrana bivšeg ministra kulture i dugogodišnjeg direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca održala se u 14 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

- Uvek je smrt nezvani neprijatelj i uvek je iznenađenje. Nema čoveka koji se rodio, a da neće umreti. I nema čoveka koji ne smatra smrt svojim najvećim neprijateljem. Zato, osnovno pitanje za svakog čoveka nije to ko je bio i šta je imao i koliko je postigao, nego postoji li iza groba išta.

Ja znam da Ivan koji je pozvan u naručje Božije zna. Sve ono za čim je Ivan tragao ja sam siguran da mu je postalo jasno. Umetnost koja prevazilazi svaku vrstu logike nije ništa drugo nego traganje za smislom - rekao je patrijarh Porfirije opraštajući se od Tasovca.

Povorka se od kapele lagano uputila ka Ivanovoj večnoj kući. Patrijarh Porfirije je održao mali pomen, a onda se dirljivim rečima oprostio od pokojnika.

Opelo se završilo, partrijah srpski Porfirije molitveno je prisustvovao, a stao je na čelo povorke.

Na groblje je stigla i udovica Ivana Tasovca Marija Borota, sva u crnini, noseći crne naočare u pratnji devera odnosno rođenog brata Ivana Tasovca.

Među prisutnima je i Jagoš Marković, poznati režiser, a da se oprostio od velikog umetnika stigla je i udovica Zorana Đinđića.

Brojni ljudi iz sveta umetnosti se opraštaju od čoveka koji je mnogo uradio za kulturu ove zemlje, a prisutni su i Aja Jung, Dragan Bjelogrlić, Bule Goncić, Milan Kalinić.

Jedan od članova grupe Idoli Srđan Šaper je došao da oda počast slavnom muzičaru i bivšem ministru kulture. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je došao da se oprosti od velikog umetnika.

Od poznatih koji su došli da odaju počast Ivanu Tasovcu su i Zoran Babić, Veljko Kuzmančević, bivša supruga Aleksandra Vučića, Ksenija kao i Maja Gojković.

Na sahrani su se pojavili mnogi Ivanovi prijatelji i kolege, a njegov sin sve vreme grcao u suzama i plakao, dok se grlio sa svojim najmilijima, a između ostalog i bivša supruga, koja se nije odvajala od sina.

Smrt velikog pijaniste izazvala je lavinu emocija među svima, a poruke saučešća i podrške stižu Tasinoj porodici sa svih strana od najvećih muzičkih do najvećih političkih i diplomatskih imena iz celog sveta.

Podsetimo, Ivan Tasovac rođen je u Beogradu 1966. godine, sin je poznatog jugoslovenskog glumca Predraga Tasovca. Diplomirao je na prestižnog moskovskom Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“, a bio je direktor Beogradske filhramonije u dva navrata, prvi put od 2001. do 2013. kada je na poziv tadašnjeg premijera Ivice Dačića postao ministar kulture i informisanja. Nedeljnik vreme ga je izabrao za ličnost godine 2011.

Preminuo je u sredu 29. septembra nakon što mu je pozlilo u domu u Beogradu, a iza sebe ostavio je devetnaest godina mlađu suprugu i sina kojeg su dobili prošle godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs