REČ STRUČNJAKA

DR BEGOVIĆ PREDVIĐA KAKO ĆE IZGLEDATI BORBA PROTIV KORONE U BUDUĆNOSTI: Da li ćemo se vakcinisati svake godine?

Vesti
Autor:
Foto: Printscreen Youtube / K1 Televizija

Govoreći o trećoj dozi vakcine, rekla je da neke studije preporučuju da se kao buster primi ista vakcina kao u prve dve doze, dok druge preporučuju mešanje vakcina. Otkrila je da su se do sada kao najefikasnije pokazale kombinacije Astra-zeneke i Fajzera. Begović navodi da većina zemalja nema dovoljno vakcina za kompletno stanovništvo, pa treću dozu preporučuju najugroženijim, najranjivijim kategorijama, osobama sa oslabljenim imunitetom.

- Što se tiče treće doze vakcine, vidim da i Američki centar za kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju treću dozu pre svega ljudima koji su imuno kompromitovani, da se oni prvi zaštite. Većina zemalja nema dovoljno vakcina za kompletnu populaciju i odlučuju se naravno da prvo zaštite one najugroženije, ali i one koji su u kontaktu sa velikim brojem ljudi – zdravstvene radnike, ljude koji rade u prosveti", objašnjava Begovićeva.

Govoreći o mešanju vakcina, navodi da tu vladaju podeljenja mišljenja.

Korona virus
foto: Shutterstock

- Američki centar za kontrolu bolesti i SZO smatraju da bi trebalo primiti treću dozu iste vakcine kao prethodna dva puta, naravno, ako je prethodno sve proteklo u redu. S druge strane, postoje studije i zemlje kao što su Kanada, Italija, Španija, Nemačka koje apsolutno promovišu mešanje različitih tipova vakcina, ali ne sve. Ono što se zna jeste da Astra-Zeneka sa Fajzerom daje izuzetno jak imuni odgovor. Ali svaka vakcina ima svoje za i protiv", objašnjava gošća Beogradske hronike.

Na pitanje – da li ćemo se vakcinisati svake godine, odgovara:

- Za sada ove godine pretpostavljam da hoćemo, videćemo kakva će situacija biti iduće godine, navela je Begovićeva i dodala da će treću dozu vakcine primiti u toku narednih dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...