Aukcija posleratne i savremene umetnosti

Autoportret Endija Vorhola prodat za 30 miliona dolara (FOTO)

"Šest autoportreta" iz 1969. gde se nalazi šest slika Vorhola bio je procenjen na 25 do 35 miliona dolara i na kraju je juče prodat za 30,1 milion
Vesti 15.05.2014. - 10:10h Autor: Tanjug
Foto: AP

Autoporter Endija Vorhola urađen godinu dana pre umetnikove smrti prodat je na Sotbijevoj aukciji za 30 milion dolara.

 

"Šest autoportreta" iz 1969. gde se nalazi šest slika Vorhola bio je procenjen na 25 do 35 miliona dolara i na kraju je juče prodat za 30,1 milion, u okviru aukcije posleratne i savremene umetnosti.

 

Vorholova slika "Race Riot" prodata je za 62,89 miliona dolara, a "Bela Merilin" za 41,1 milion dolara.

 

Još jedan hit jučerašnje aukcije bila je skulptura Džefa Kunsa "Popaj" koja je prodata za 28,2 miliona dolara, nešto više od procenjene vrednosti od 25 miliona.

 

Sotbijevom prolećnom aukcijom ove godine dominirao je Amerikanac Barnet Njuman čija je "Black Fire I" otišla za 84 miliona dolara, što je rekordna suma za ovog umetnika. Time je Njuman nadmačio Frensisa Bejkona čiji je triptih "Tri studije za portret Džona Edvardsa" prodat za nešto više od 80 miliona dolara. Bejkon i dalje drži svetski rekord aukcijske prodaje pošto je njegov triptih "Tri studije Lusijana Frojda" prodat u Njujorku za 142,4 miliona dolara. Prolećne aukcije u Njujorku trajaće do kraja meseca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...