REVOLUCIJA U MEDICINI

FRANCUSKA LABORATORIJA PLASIRALA NA TRŽIŠTE VEŠTAČKO SRCE: Prva operacija izvedena u Italiji!

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Francuska laboratorija Karma (Carmat) saopštila je da je prvi put plasirala na tržište veštačko srce poznato pod nazivom "Aeson", koje je nedavno ugrađeno pacijentu u Napulju u očekivanju transplantacije.

To je prva prodaja veštačkog srca laboratorije osnovane 2008. godine.

Ugrađivanje srca sproveo je tim lekara na čelu na kardiologom Ćirom Majelom u bolnici u Napulju.

Operacija je koštala 150.000 evra

Do sada nijedno veštačko srce "Aeson" nije korišćeno van kliničkih studija, rekla je portparolka Karma, dodajući da je troškove operacije od 150.000 evra pokrivao regionalni zdravstveni sistem, koji očekuje nadoknadu od nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Karmatovo veštačko srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hronične srčane insuficijencije ili akutnog zatajenja nakon srčanog udara. Pronalazak takođe treba da pomogne svim srčanim pacijentima koji pate od koronarne bolesti i arterijske hipertenzije.

Srce
foto: Shutterstock

Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.

Karma, koja je izumela veštačko srce, saopštila je pre nekoliko godina da one ne može u potpunosti da zameni transplantacije, već se ugrađivati zbog nedostatka srca za presađivanje.

Ranije je navedeno da je proteza teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama.

Laboratija nije navela cenu proteze, ali su francuski mediji ranije navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...